1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lääkkeet

Yhteiskunnan tukea ennemmin kuntosalitreeniin kuin pelkkään kolesterolilääkkeeseen – lääketieteen professorin mielestä lääke elintapasairauksiin voi löytyä muualta kuin purkista

Lääketeollisuuden toimitusjohtaja korostaa lääkärin vastuuta lääkkeiden määräämisessä.

lääkkeet
Lääketieteen professori ehdottaa tukea kuntosalikäynteihin pelkän lääkkeen sijaan
Lääketieteen professori ehdottaa tukea kuntosalikäynteihin pelkän lääkkeen sijaan

Lääkkeiden käyttö on lisääntynyt Suomessa vuosi vuodelta, ja osa lääkkeistä tarjoaa vain vähäisen hyödyn tai ei hyötyä lainkaan. Helsingin yliopiston urologian professori Kari Tikkinen kyseenalaistaa lääkitsemisvimman Marja Sannikan haastattelussa.

– Valtaosa on varmaan hyödyllistä, mutta harmaata aluetta ja vähäisen hyödyn hoitoa on ihan merkittävästi.

Tikkisen mielestä tällä hetkellä käytetään liikaa esimerkiksi antibiootteja ylähengitystieinfektioihin ja mielialalääkkeitä elämäntilanteeseen liittyvään oireiluun.

Myös elintapasairausten lääkehoitoon liittyy Tikkisen mukaan ongelmia. Osaa potilaista alihoidetaan, mutta yleisesti lääkehoidon kynnys on madaltunut entistä lievempiin tapauksiin.

– Mitä enemmän sitä vieritetään sinne lievien puolelle, hyötyjä ei ole oikein saatavissa, mutta haitat voivat tulla sielläkin.

Tikkinen uskoo, että monissa tapauksissa ennaltaehkäisy ja elintapoihin panostaminen toimisivat lääkettä paremmin.

– Varmasti hyvin suuri osa elintapasairauksista pystyttäisiin hoitamaan sillä, että syötäisiin sopivasti, ei tupakoitaisi ja liikuttaisiin riittävästi.

Vaikka Tikkisen mielestä myös lääkehoito on usein paikallaan, hän toivoisi yhteiskunnalta kannustavia toimia muuhunkin.

– Nythän ei saa tukea esimerkiksi kuntosalille, mutta tukea saa kolesterolilääkkeeseen.

Lääketeollisuus: Lääkäri tekee viimekätisen arvion

Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Sanna Lauslahden mukaan lääkeyhtiöt pyrkivät olemaan haittavaikutuksista avoimia ja myös toivovat, että kansalaiset ilmoittaisivat niistä.

Lääkehoidon tarpeellisuuden arviointi on Lauslahden mielestä lääkärin vastuulla.

– Lääkäri, joka tekee päätöksen meidän jokaisen puolesta, tekee sen viimekätisen arvion, mistä lääkehoidosta on kaikkein eniten hyötyä meille yksilöinä.

Katso Marja Sannikan koko jakso alta. Haastateltavana on myös lääkäri Antti Hupli, joka kertoo psykedeelien potentiaalista lääkkeinä. Jakson voi katsoa Yle TV1:llä perjantaina 16.4.2021 klo 20.

Lue seuraavaksi