Hyppää sisältöön

Ylivieskalainen Pro Pellet suunnittelee pellettitehdasta Tervolaan: kyseessä puolentoista miljoonan euron investointi

Tervolassa syntyy raaka-ainetta pellettitehtaalle esimerkiksi Veljekset Vaaran sahalla. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Ylivieskalainen perheyritys Pro Pelletin tytäryhtiö Pro Pellet Tervola Oy kertoo aikovansa rakentaa uuden pellettitehtaan Tervolan Puupuistoon.

Yritys pitää Tervolaa hyvänä paikkana, koska se voi hyödyntää puunjalostustehtaiden sivuvirtoja, kuten höylänlastua ja sahanpurua.

– Veljekset Vaara sekä Tervolan Saha ja Höyläämö toimittavat jo nyt raaka-ainetta meidän pellettitehtaallemme Ylivieskaan. Lisäksi tunnusteluja on käyty muiden Pohjois-Suomen puunjalostustehtaiden kanssa, kertoo Pro Pellet Tervola Oy:n hallituksen jäsen Timo Peltokorpi.

Töitä viidelle ihmiselle

Yrityksen mukaan pelletin tehdas työllistää enimmillään yli viisi henkilöä ja sen toiminta käynnistyy mahdollisesti jo tänä vuonna. Hankkeen budjetti on noin puolitoista miljoonaa euroa.

Toteutuminen vaatii kuitenkin vielä rakennusluvan ja investointitukipäätöksen.

– Tervolan kunnan kanssa on jo neuvoteltu ja rakennusluvalle ei vaikuta olevan estettä. Investointituesta odotetaan päätöstä ely-keskukselta, Peltokorpi kertoo.

Pellettitehtaan kapasiteetti toiminnan alkuvaiheessa on yli 20 000 tonnia vuodessa.

Kunnassa iloitaan uudesta yrityksestä

Tervolan kunnanjohtaja Mika Simoska iloitsee, että kuntaan on tulossa uusi yritys. Simoskan mukaan pellettitehdas sopii hyvin Meri-Lapissa painopisteenä olevaan kiertotalouteen ja sivuvirtojen hyödyntämiseen.

– Hienoa, että saadaan sahojen ja höylien sivutuotteelle jatkojalostusta. Pelletti tulee vaihtoehdoksi hakkeen ja maalämmön rinnalle, Simoska sanoo.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu

.
.