1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Infektioylilääkäri haluaa lisää koronarokotteita Lappiin, koska rokottamisessa on jääty jälkeen pohjoisessa

Hallitus on päättänyt, että rokotteita voidaan jakaa nykyistä enemmän alueille, joissa epidemia on pahin. Lappi ei kuulu näihin alueisiin.

koronarokote
Rokoteampulleja rokotuspisteessä.
Koronarokotteita ei ole jaettu tasapuolisesti tähänkään mennessä, sanoo infektioylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä.Tiina Jutila / Yle

Infektioylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä haluaa lisää rokotteita Lappiin. Broaksen mukaan Lapin sairaanhoitopiirissä on rokotettu iäkkäitä selvästi vähemmän kuin muualla maassa.

Vaarana on, että Lappi voisi jäädä entistä enemmän jälkeen koronarokotuksissa, kun rokotteita voidaan jatkossa ohjata enemmän niille alueille, joissa epidemia riehuu pahiten.

– Näinhän ei saa tapahtua. Nytkin on painotettu sitä, että riskiryhmien rokotukset on hoidettava tasapuolisesti koko Suomessa ja sen jälkeen voidaan pohtia toimituksia korkeamman epidemian alueelle. Nyt kuuluttaisin THL:ltä ja sosiaali- ja terveysministeriöltä toimenpiteitä siihen, että riskiryhmien rokotuksissa jälkeen jääneet alueet saisivat kompensaatiota ja rokotukset hoidettua.

Jos rokottamattomia riskiryhmäläisiä on alueella paljon, sillä voi olla jopa kohtalokkaita seurauksia.

– Epidemiatilanne voi pahentua millä alueella tahansa. Jos meillä on alueita, joissa riskiryhmien rokotukset ovat jäljessä, se lisää näiden henkilöiden vakavan sairauden riskiä, Broas sanoo.

Etelässä epidemia hellittämässä

Hallitus on päättänyt, että koronarokotteita voidaan kohdentaa enemmän niille alueille, joissa on pahin tautitilanne. Tällä hetkellä hallituksen kriteerit täyttäviä alueita ovat tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson sekä Itä-Savon sairaanhoitopiirit.

Hallituksen päätös koronarokotteiden kohdentamisesta on voimassa toukokuun loppuun saakka.

Broas huomauttaa, että osassa pahimpia tautialueita tilanne on helpottamassa.

– Uudenmaan ja Varsinais-Suomen tilanne on nopeasti parantumassa. Epidemialle on ollut tyypillistä, tilanne voi rauhoittua hyvin nopeastikin. Tämän vuoksi olisin edennyt aiemman asetuksen mukaisessa rokotusjärjestyksessä, infektioylilääkäri toteaa.

Aiemman asetuksen mukaan ensin rokotetaan riskiryhmät tasapuolisesti kaikkialla Suomessa.

Lue uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu

Lue seuraavaksi