Hyppää sisältöön

Simerock odottaa yhä tietoa viime vuoden miljoonatappion korvauksista ja ensi kesästä – Sime Yliaska: "Olo on kuin koulukiusatulla"

Simerock sai koronarajoitusten vuoksi valtion tukea vain murto-osan muiden vastaavien tapahtumien saamista tukisummista.

Simerockin toteutuminen on edelleen epävarmaa
Simerockin toteutuminen on edelleen epävarmaa

Lapin suurin yleisötapahtuma Simerock odottaa yhä viestiä viranomaisilta siitä, voiko sitä tänäkään kesänä järjestää.

Viime vuonna Simerock peruttiin viime metreillä, kun se ei päässyt aluehallintoviraston kanssa sopuun siitä, miten festivaali voitaisiin järjestää samaan aikaan sekä koronaturvallisesti että taloudellisesti järkevällä tavalla.

Tänä vuonna koronapandemia on kaatanut jo useita perinteisiä alkukesän festareita Seinäjoen Provinssista Turun Ruisrockiin ja Helsingin metallitapahtumasta Tuskasta Joensuun Ilosaarirockiin.

Simerockin promoottori Samuli “Sime” Yliaska sanoo, että Rovaniemellä voidaan odottaa enää korkeintaan kuukausi: silloin pitää olla selvillä, voidaanko loppukesälläkään vielä järjestää mitään isoa yleisötapahtumaa.

– Olemme sen verran iso yritys ja organisaatio, että meidän pitäisi saada pian tietää, mitkä ovat loppukesän säännökset ja määräykset. Tässä on alkukesän isojen festivaalien joukkoperuminen käynnissä, ja me olemme niistä kuukauden myöhempänä. Eli meillä on vielä jonkun verran aikaa, mutta ei kovin paljon.

Yliaskan mukaan Simerock on ehtinyt kerätä kassaan sen verran varoja pahan päivän varalle, että tämänvuotinen festivaali pystytään järjestämään kunnialla. Mutta jos tämäkin vuosi pitää jättää väliin, ensi vuoden 20-vuotisjuhla-Simerock joudutaan aloittamaan puhtaalta pöydältä.

– Viimeiset viisi vuotta ovat olleet järjestään loppuunmyytyjä ja hyviä vuosia. Jos nyt jäädään ilman korvauksia, niin uhka on, että joudutaan aloittamaan alusta. Sanotaan, että motivaatio on aika lähellä nollaa siinä vaiheessa.

Samuli "Sime" Yliaskan mukaan Simerock joudutaan aloittamaan alusta, jos valtio ei korvaa viimekesäisiä tappioita paremmin. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Valtio lupasi tukea mutta ei antanut

Viime vuonna Simerock teki noin miljoonan euron suuruisen tappion, kun tapahtuma jouduttiin perumaan koronarajoitusten vuoksi. Yliaska luotti siihen, että valtiolta saa korvauksen, mikäli valtio rajoittaa yritystoimintaa.

– Kun elinkeinoa rajoitetaan, niin perustuslain mukaan pitäisi korvata kaikki.

Käytännössä tuki oli jäädä saamatta Simerockilta kokonaan, sillä Opetus- ja kulttuuriministeriö laittoi avustukset hakuun niin aikaisin, että siihen ehtivät mukaan kunnolla vain alkukesän tapahtumat.

Simerockia yritettiin järjestää heinäkuun loppuun asti, ja organisaatiolla oli kädet täynnä töitä siinä vaiheessa, kun OKM otti vastaan hakemuksia.

– Peruimme esiintyjät ja annoimme rahoja takaisin lipuista ja niin pois päin, eli meillä oli siinä semmonen monen viikon show. Sitten aloimme etsiä tukimuotoja, mutta huomasimme, että olimme muutaman päivän myöhässä.

Simerockilla oli takana viisi hyvää vuotta ennen koronapandemiaa. Tässä kuvassa kuunnellaan Haloo Helsinkiä vuonna 2015. Kuva: Vesa Vaarama

Simerock jäi nuolemaan näppejään. Sama kohtalo oli myös tamperelaisella Blockfestillä.

Sitten ministeriö avasi avustusten haun uudelleen, mutta silloin tukea saikin vain elokuun jälkeen toteutuneiden tappioiden mukaan.

Simerock sai loppujen lopuksi valtiolta tukea vain 50 000 euroa. Yliaskan mukaan kädenvääntö jatkuu vielä ministeriön kanssa.

Vertailun vuoksi Simerockin kanssa samaan kokoluokkaan kuuluva oululainen Qstock ehti mukaan kesän hakuun, ja se sai ministeriöltä 400 000 euron avustuksen.

– Olemme jättäneet sinne oikaisupyynnön, josta tuli semmonen mitään sanomaton vastaus, ja sitten laitettiin toinen, mikä on nyt siellä vetämässä. Niiden puolesta taistellaan. Kun yli miljoona tuli tappiota ja 50 tonnia korvauksia, niin se ei kuulosta reilulta.

Kaupunki tukee tulevaa mutta ei korvaa menneitä

Rovaniemen kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio kertoo kaupungin valmistelevan jonkinlaista tukea Simerockille, mutta se ei voi takautuvasti antaa korvauksia jo syntyneistä tappioista.

– Simerockilla on suuri merkitys kaupungin kulttuuri- ja elinkeinoelämälle sekä imagolle, mutta valitettavasti emme voi tähän jälkikäteen puuttua. Meillä on kuitenkin parhaillaan selvityksessä, miten voisimme tukea Simerockia, jotta meillä olisi myös jatkossa kyseinen tapahtuma, Vainio sanoo.

Vainion mukaan kaupungilta ei ole vielä pyydetty aktiivisuutta Opetus- ja kulttuuriministeriön suuntaan, jotta sieltä heltiäisi parempi korvaus koronarajoitusten aiheuttamista tappioista.

– Tietysti hengessä ollaan mukana, mutta ainakaan minulla ei ole tietoa mistään tällaisesta avunpyynnöstä.

Yle ei ole saanut Opetus- ja kulttuuriministeriöstä kommenttia Simerockin oikaisupyynnön käsittelystä.

Kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio sanoo, että kaupungissa valmistellaan jonkinlaista tukea Simerockille. Kuva: Eeva Kuivas / Yle

Lue lisää