Hyppää sisältöön

Tulen kanssa tarkkana: ruohikkopalovaroitus annetaan Pirkanmaalle

Jos tuli pääsee riistäytymään, vastuu on sytyttäjällä, sanoo Pirkanmaan pelastulaitos.

Ruohikkopalovaroitus kieltää avotulen tekemisen metsään tai sen välittömään läheisyyteen. Kuva: Miikka Varila / Yle

Pirkanmaan pelastuslaitos muistuttaa, että nopeasti talven jäljiltä kuivunut maasto on nyt erityisen herkästi syttyvää. Pirkanmaalle on viikonlopuksi tulossa ruohikkopalovaroitus, mikä tarkoittaa sitä, että avotulen teko maastoon on kielletty.

Pirkanmaalla on jo ollut huolimattomasta tulen käsittelystä aiheutuneita maastopaloja. Torstaina maastoa paloi esimerkiksi Vesilahdella ja Urjalassa.

Ilmatieteen laitoksen antama ruohikkopalovaroitus kieltää avotulen tekemisen metsään tai sen välittömään läheisyyteen. Avotulella tarkoitetaan tulta, joka voi levitä ympäristöön. Avotulta ovat esimerkiksi nuotio, risujen poltto, juhannuskokko ja kulotus.

– Useissa kunnissa on risujen, hakkuujätteiden ja lehtien avopoltto nuotiolla, tynnyrissä tai muussa vastaavassa astiassa kokonaan kielletty taajama-alueella. Ennen risujen polttoa on avotulen teon luvallisuus selvitettävä, pelastuslaitos sanoo tiedotteessa.

Vaikka avotulen tekemisestä ei tarvitse ilmoittaa viranomaiselle, jos kyseessä ei ole metsänhoidollinen kulotus tai jokin muu iso nurmialueen kulotus, niin vastuu on aina sytyttäjällä.

– Avotulen tekeminen keväällä on aina riski, sillä maasto on kuivimmillaan. Usein harmittomaksi mielletty risujen ja oksien poltto saattaa ryöstäytyä suureksi maasto- tai metsäpaloksi.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.