1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. raitioliikenne

Nyt pääsee äänestämään Tampereen ratikan kuuluttajasta – onko Kirsi, Marjo vai Mia se oikea?

Erityisen tärkeä merkitys kuulutuksilla on näkövammaisille matkustajille.

raitioliikenne
Tampereen ratikka sisältä.
Ratikan pysäkkikuulutusten toimintaa on testattu kevään aikana koeajoja varten toteutetuilla esimerkkikuulutuksilla testimatkustajien kanssa. Pasi Tiitola/ Tampereen Raitiotie Oy

Nyt on mahdollisuus päästä valitsemaan Tampereen ratikan tulevaa kuulutusääntä. Tampereen Raitiotie -yhtiö kertoo, että pysäkkikuulutusten toimintaa on testattu kevään aikana koeajoja varten toteutetuilla esimerkkikuulutuksilla. Yleisö valitsee lopullisen kuulutusäänen äänestämällä suosikkiaan kolmesta ehdokkaasta Tampereen Ratikan verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Äänestys aukesi perjantaina ja sulkeutuu maanantaiaamuna 26. huhtikuuta kello 8.00.

Ehdokkaita on kolme: Marjo, Kirsi ja Mia. Automaattisissa pysäkkikuulutuksissa kerrotaan pysäkin nimi ja linjan päätepysäkki.

Tampereen ratikan verkkosivulla on perjantaina alkanut äänestys, jossa voi valita suosikkinsa kolmesta ehdokkaasta, Marjosta, Kirsistä tai Miasta. Tarjolla on vain naisääniä, mutta Tampereen ratikan mukaan sille on hyvät perusteet.

– Erityisen tärkeä merkitys kuulutuksilla on näkövammaisille matkustajille. Äänen selkeä erottuminen onkin ensisijaista ja tämä painottui ennakkovalintoja tehtäessä. Muiden joukkoliikennetoimijoiden kokemusten perusteella naisääni toimii hälyisessä ympäristössä miesääntä paremmin, sillä naisen ääni on perustaajuudeltaan korkeampi, Tampereen ratikan tiedotteessa sanotaan.

Lisäksi hyvässä kuulutusäänessä tärkeää on oikea ajoitus ja sopiva rytmi. Tärkeintä on, että ääni on selkeä ja erottuu liikenteen joukosta. Myös ääntämisen selkeys, sanojen painotukset ja puheen sopiva nopeus ovat tärkeitä.

– Tietenkin äänen täytyy olla myös miellyttävä, että sitä jaksaa kuunnella. Tähän vaikuttaa myös äänensävy ja eläytyminen, vaikka matkustajainformaatio ei varsinaista ääninäyttelemistä olekaan. Lopultahan nämä ovat kuitenkin makuasioita. Siksi onkin hienoa, että yleisö pääsee valitsemaan äänen, kertoo lähes 30 vuotta junainformaation parissa työskennellyt VR:n informaatiosuunnittelija Petri Sarjanen.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi