1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaalit

Kotona tai laitoksissa äänestystä hoitavat vaalivirkailijat saavat koronarokotukset pian – niin hallitus pyrkii estämään tartuntoja vaaleissa

Hallitus arvioi, että päätöksen turvin saadaan riittävä määrä vaalivirkailijoita hoitamaan äänestyksiä.

vaalit
Hannah Lech kävi antamassa äänensä Georgian uusintavaaleissa työtauollaan Atlantassa.
Julkisissa ennakkoäänestyspaikoissa ja varsinaisena vaalipäivänä äänestäminen voidaan hoitaa hallituksen mukaan koronaturvallisesti. Yhdysvaltalainen Hannah Lech käytti maskia äänestäessään Georgian uusintavaaleissa tammikuussa 2021.Chris Aluka Berry / EPA

Hallitus päätti tänään perjantaina, että kuntavaalien virkalijoiden rokottaminen voidaan aloittaa heti. Rokotukset annetaan kotiäänestystä tai laitosäänestystä hoitaville vaalivirkailijoille.

Vaalivirkailijoiden rokottaminen on yksi tapa järjestää terveysturvalliset vaalit.

Rokottamista perustellaan sillä, että kotiäänestyksessä tai laitosäänestyksessä ei ole mahdollista pitää riittäviä turvavälejä. Koti- ja laitosäänestyksessä äänestävän ihmisen toimintakyky on usein jollain tavalla rajoittunut, jolloin vaalivirkailijan pitää auttaa äänestäjää äänestystilanteessa lähietäisyydeltä.

Vaalivirkailijoiden rokottamisella turvataan myös se, että koronakaranteenissa olevat ihmiset voivat käyttää perustuslaissa säädettyä oikeuttaan äänestää kuntavaaleissa.

Ennakkoäänestyspaikoilla ja vaalipäivän äänestyspaikoilla voidaan välttää lähikontakteja turvaväleillä ja sopivilla suojavarusteilla, hallitus uskoo.

Moni koti- tai laitosäänestystä hoitava on kuitenkin jo valmiiksi rokotettu, joten rokotejärjestyksen muuttaminen ei vaikuta kovin radikaalisti rokotusten etenemiseen, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi Ylelle antamassaan haastattelussa.

Lue seuraavaksi