1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Venäjä karkottaa kymmenen yhdysvaltalaista diplomaattia vastineena pakotteille, Yhdysvaltain suurlähettilästä "suositellaan palaamaan kotiin konsultoimaan"

Karkotukset ovat vastatoimi Yhdysvaltain torstaina ilmoittamille Venäjä-pakotteiden kiristyksille.

Venäjä
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov
Venäjän ulkoministeri Sergei LavrovYuri Kochetkov / EPA

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Venäjä käskee kymmentä amerikkalaisdiplomaattia poistumaan maasta vastavetona Yhdysvaltain määräämille pakotteille. Yhdysvaltain Venäjän-suurlähettilästä, John Sullivania kehotetaan lisäksi palaamaan kotimaahansa "perusteellisia ja vakavia neuvotteluja "varten.

Yhdysvallat asetti torstaina uusia pakotteita Venäjälle vastatoimena epäillystä sekaantumisesta viime vuoden presidentinvaaleihin, kyberhyökkäyksistä ja Ukrainan painostamisesta.

Venäjä kiistää Yhdysvaltain syytökset vahingollisista toimista.

Ulkoministeri Lavrov kertoi Venäjän vastatoimista perjantaina tiedotustilaisuudessa.

Lavrovin mukaan diplomaattien karkottamisen lisäksi Venäjä asettaa kahdeksan yhdysvaltalaista viranomaista pakotelistalle sekä estää sellaisten amerikkalaisten järjestöjen toiminnan Venäjällä, joiden se uskoo sekaantuvan maan sisäisiin asioihin.

Venäjän ulkomininisteriön tiedotteen mukaan maa estää kahdeksaa korkea-arvoista nykyistä ja entistä Yhdysvaltain viranomaista matkustamasta Venäjälle.

Listalla ovat esimerkiksi liittovaltion poliisin FBI:n johtaja Christopher Wray, kotimaan turvallisuuden ministeri Alejandro Mayorkas, entinen turvallisuusneuvonantaja John Bolton ja keskustiedustelupalvelu CIA:n entinen johtaja Robert James Woolsey.

Lavrov sanoi, että Venäjä myös harkitsee mahdollisten "kivuliaiden" toimien kohdistamista Yhdysvaltain liiketoimintaan Venäjällä.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi aiemmin perjantaina, että Yhdysvaltain asettamia pakotteita on mahdoton hyväksyä. Peskov sanoi, että Venäjä on valmis dialogiin Yhdysvaltojen kanssa.

Valkoinen talo kertoi eilen torstaina, että presidentti Joe Biden on yhä valmis tapaamaan presidentti Vladimir Putinin. Tapaamista kaavaillaan muualle kuin Yhdysvaltoihin tai Venäjään.

Yhdysvaltain ja Venäjän väliset suhteet ovat vajonneet heikoimmalle tasolleen sitten kylmän sodan sen jälkeen, kun Biden kutsui Putinia tappajaksi viime kuussa.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi