1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tutkimus

Tutkimus: Kaksi viidestä vanhustyöntekijästä harkinnut työnsä lopettamista

Yhä useampi kokee itsensä työpäivän jälkeen uupuneeksi.

tutkimus
Hoitaja pitää vanhusta kädestä.
Tutkimuksen mukaan yhä useampi työntekijä kokee itsensä työpäivän jälkeen henkisesti ja fyysisesti uupuneeksi. Kuvituskuva. Eleni Paspatis / Yle

Vanhustyöntekijöiden työn lopettamisaikeet ovat yleistyneet voimakkaasti Suomessa. Jo kaksi viidestä kertoo harkinneensa työnsä jättämistä, ilmenee Helsingin yliopiston ja Jyväskylän yliopiston tutkimuksesta.

Kun tutkimuksen mukaan vuonna 2015 vanhushoidon työntekijöistä 39 prosenttia kertoi harkinneensa vakavasti työnsä lopettamista, vuonna 2005 tehdyssä kyselyssä vastaava osuus oli 26 prosenttia.

Yhä useampi työntekijä kokee itsensä työpäivän jälkeen henkisesti ja fyysisesti uupuneeksi sekä kärsii työstä johtuvista selkäkivuista ja univaikeuksista. Kuormittuneisuus on kasvanut erityisesti kotihoidossa.

– Tutkimuksessamme hoitajien psykofyysinen kuormitus lisäsi lopettamisaikeita selvästi eniten. Lopettamisaikeita lisäsivät myös kokemukset siitä, etteivät työtehtävät ole aina mielekkäitä ja että liian paljon työaikaa kuluu asioiden kirjaamiseen. Lisäksi lähijohtajalta ei saa riittävästi tukea, tutkijatohtori Lina Van Aerschot kertoo tiedotteessa.

Kotihoidon kuormittavuutta on lisännyt muun muassa se, että ympärivuorokautista hoitoa on karsittu erityisesti yli 90-vuotiailta dementiaa sairastavilta ihmisiltä. Nyt hyvin iäkkäät ja paljon hoivaa tarvitsevat ihmiset asuvat kotihoidon turvin kodeissaan.

Ellei vanhustyön kuormittavuuteen puututa, vanhustyöhön ei saada työntekijöitä eikä ikääntyneiden hoitoa pystytä järjestämään, tutkijat kiteyttävät.

– Kotihoidon työn kuormitusta on mahdollista keventää paitsi parantamalla kotihoidon henkilöstömitoitusta ja muita resursseja, myös parantamalla ympärivuorokautisen hoidon saatavuutta, sanoo tutkijatohtori Antero Olakivi.

Lue lisää:

Ammattilaisten huoli kasvaa: "Minulta pääsee melkein itku" – tämä juttu kertoo, miten hoitajapula riivaa sinun kuntaasi

Hoitajapula piinaa yhä vakavammin – Keski-Suomessa vanhusten hoivakoti sulkee ovensa, koska pätevää ja pysyvää henkilökuntaa ei ole saatu

Pöytyän Kartanokoti on Suomen paras vanhustyön työyhteisö – kaivosta pelastettu Liekki-kissa on osa henkilökuntaa

Jyväskylä helpottaa vanhuspalvelujen lähihoitajapulaa oppisopimuskoulutuksella - opiskelijavalinnan ratkaisee soveltuvuuskoe

Lue seuraavaksi