1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Raúl Castro

Raúl Castro siirtyy syrjään Kuuban kommunistisen puolueen johdosta – Uusi johto saa syliinsä pahimman talouskriisin sitten Neuvostoliiton romahtamisen

Castro ei kertonut puheessaan, ketä hän tukee seuraajakseen.

Raúl Castro
Raul Castro
Raul Castro kuvattuna 1. toukokuuta 2019.

Raúl Castro sanoi perjantaina, että hän jättää Kuuban kommunistisen puolueen johtajan tehtävän.

89-vuotias Castro ilmoitti asiasta puoluekokouksessa Kuuban pääkaupungissa Havannassa. Hän ei kertonut, ketä hän kannattaa seuraajakseen Kuuban kommunistisen puolueen pääsihteeriksi.

Raúl Castro on Kuuban entisen presidentin Fidel Castron veli. Castron veljekset ovat johtaneet Kuubaa vuoden 1959 vallankumouksesta saakka. Fidel Castro kuoli marraskuussa 2016 90-vuotiaana. Hän jätti presidentin paikan Raul-veljelleen virallisesti vuonna 2008.

Neljäpäiväisen puoluekokouksen avanneessa puheessaan Castro sanoi, että uudella puoluejohdolla on kymmenien vuosien kokemus puolueessa ja he ovat "täynnä intohimoa ja anti-imperialistista henkeä".

– Minulla on täysi luottamus maanmiehieni vahvuuteen ja esimerkilliseen luonteeseen. Niin kauan kuin elän, olen valmis puolustamaan isänmaatani, vallankumousta ja sosialismia, Castro sanoi.

Puoluekokous pidetään suljettujen ovien takana, mutta katkelmia puheista lähetetään kansallisella televisiokanavalla.

Aiemmin Castro on ilmaissut tukevansa Miguel Diaz-Canelia, joka nousi hänen jälkeensä Kuuban presidentiksi vuonna 2018. Castro mainitsi Diaz-Canelin yhdeksi uuden sukupolven johtajista. Hän ylisti Diaz-Canelin "hyviä tuloksia", joita presidentti on saanut aikaan kolmen vuoden presidenttiytensä aikana.

Miguel Diaz-Canel taputtaa, kun Raul Castro vilkuttaa yleisölle lavalla.
Raul Castro kertoi perjantaina jättävänsä tehtävänsä kommunistisen puolueen johdossa. Presidentti Miguel Diaz-Canel taputti Castron vierellä muun puoluejohdon kanssa.Ariel Ley Royero / EPA

Kuubassa pahin talouskriisi vuosikymmeniin

Kuuban uusi johto kohtaa maan pahimman talouskriisin sitten Neuvostoliiton romahduksen, joka oli maan suurin tukija aikanaan. Ilmoilla on paljon turhautumista, ennen kaikkea nuorten kuubalaisten keskuudessa.

Vuosikymmeniä vanhan Yhdysvaltain kauppasaarron tiukentumisen ja koronaviruspandemian vuoksi maan taloustilanne on heikentynyt, ja ahdinkoa on lisännyt Venezuelan myöntämien avustusten loppuminen. Maassa on pulaa peruselintarvikkeista ja kaupoissa saatetaan seisoa tuntikausia elintarvikejonoissa.

Yhdysvallat ja Kuuba lähenivät toisiaan merkittävästi Barack Obaman presidenttikaudella, mutta välit huononivat jälleen Donald Trumpin aikana, joka purki edeltäjänsä aikana sovitut liennytykset.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on luvannut vetää pois Trumpin asettamia pakotteita, mutta Valkoisesta talosta kerrottiin perjantaina, että Kuuba ei ole tällä hetkellä prioriteettilistan kärkipäässä, mitä tulee kansainväliseen politiikkaan.

Castron mukaan Kuuba on valmis luomaan suhteet uudestaan Yhdysvaltojen kanssa.

– Vahvistan, että tällä puoluekokouksella on halu kehittää kunnioittavaa vuoropuhelua ja rakentaa uuden tyyppisiä suhteita Yhdysvaltojen kanssa ilman, että Kuuban tarvitsee luopua vallankumouksen ja sosialismin periaatteista, Castro sanoi.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi