Hyppää sisältöön

Syyttäjät haluavat Aleksei Navalnyin verkostot terroristi- ja äärijärjestöjen listalle muun muassa Isisin ja Talebanin joukkoon

Jos tuomioistuin päättäisi asian puolesta, voitaisiin järjestöjen toiminta Venäjällä kieltää ja niiden jäseniä voisivat odottaa vankeustuomiot.

Navalnyin liittolaiset halutaan julistaa äärijärjestöiksi. Kuva: Aleksei Navalnyin Instagram

Venäjällä syyttäjät pyysivät perjantaina moskovalaistuomioistuinta määrittelemään vangittuun oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyiin liitetyt ryhmät äärijärjestöiksi.

Syyttäjät pyysivät Navalnyin aluetoimistojen verkoston sekä hänen korruption vastaisen FBK-järjestön lisäämistä Venäjän terrorismin vastaisen kansallisen komitean ylläpitämälle terroristi- ja äärijärjestöjen listalle. Jos tuomioistuin päättäisi asian puolesta, voitaisiin järjestöjen toiminta Venäjällä kieltää ja niiden jäseniä voisivat odottaa vankeustuomiot.

Moskovan syyttäjänvirasto kertoi tiedotteessaan järjestöjen luovan liberaalien iskulauseiden varjolla olosuhteita, jotka voisivat horjuttaa sosiaalista ja sosiopoliittista tilannetta sekä muuttaa perustuslaillisen järjestyksen pohjaa. Syyttäjänvirasto kuvaili järjestöjen toimintaa epätoivotuksi. Listalla on tällä hetkellä yhteensä 33 ryhmää, joiden joukossa ovat muun muassa Isis, Taleban – ja toisaalta myös Jehovan todistajat.

Näiden ryhmien toiminta Venäjällä on kielletty ja niihin osallistuminen voi johtaa pitkiin vankeustuomioihin. Väkivallattomien ja politiikan ulkopuolella pysyttelevien Jehovan todistajien rinnastaminen väkivaltaisiin terroristijärjestöihin Venäjällä on herättänyt kummastusta kansainvälisesti.

Foreign Policy (siirryt toiseen palveluun) -lehden mukaan yhtenä syynä on pidetty sitä, että liikkeen jäsenet kieltäytyvät asepalveluksesta uskonnollisiin syihin vedoten.

Video: Tällainen on Venäjän opposition voimahahmon Aleksei Navalnyi
Valtaeliitin vahtikoira, populisti, piikki Putinin lihassa - video kertoo kuka on Aleksei Navalnyi

Navalnyin avustaja: Putin aloittanut laajamittaiset poliittiset sortotoimet

Navalnyin, 44, tukijoukkoihin on kohdistunut yhä enemmän painetta sen jälkeen, kun oppositiovaikuttaja palasi tammikuussa Venäjälle. Navalnyi pidätettiin hänen palattuaan Saksasta, jossa hän vietti kuukausia toipuen myrkytyksestä.

Navalnyi tuomittiin vanhojen kavallussyytteiden vuoksi noin kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan. Vangitsemista seurasivat maanlaajuiset mielenilmaukset, joiden myötä poliisi on ottanut kiinni yli 11 000 ihmistä.

Navalnyin avustaja ja hänen alueverkostonsa johtaja Leonid Volkov kirjoitti Venäjän presidentti Vladimir Putinin aloittaneen laajamittaiset poliittiset sortotoimet Venäjällä. Volkov kommentoi syyttäjien tuoreita pyrkimyksiä Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Muun muassa Facebookissa julkaistussa tiedotteessa Volkov ja FBK-järjestön johtaja Ivan Zhdanov sanoivat, ettei heillä ole epäilystäkään siitä, millaisen päätöksen "Putinin tuomioistuin" tekee.

Navalnyin liittolaiset vakuuttivat tiedotteessaan työn kuitenkin jatkuvan "rauhanomaisesti, julkisesti ja tehokkaasti". Navalnyin tukijat ovat joutuneet toistuvasti poliisin ratsioiden kohteeksi ja heitä on pidätetty poliittisten toimiensa vuoksi.

Torstaina Navalnyin läheinen liittolainen Ljubov Sobol tuomittiin vuoden ehdolliseen yhdyskuntapalveluun kotirauhan rikkomisesta. Tuomio tuli siitä, että Sobol kävi viime joulukuussa Navalnyin myrkyttäjäksi epäillyn FSB-agentin ovella.

Korjattu 20.4. klo 17.30 otsikkoa, koska siitä saattoi saada vaikutelman, että Jehovan todistajat olisivat myös terroristijärjestö.

Lue myös: