1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Talousvaikeudet

Miten vähävaraisen kukkaro kestää, jos joutuu viikoiksi sairaalahoitoon? Hoitomaksuihin voi hakea huojennusta, mutta tätä eivät kaikki tiedä

Ulosottoon päätyi viime vuonna jonkin verran enemmän sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja.

Talousvaikeudet
500 euron seteleitä pöydällä.
Vähävaraisen talous ei kestä satasien laskua, tonneista puhumattakaan.Yle

Sosiaali- ja terveydenhuollon maksut ovat olleet ulosottotilastoissa kasvussa jo vuosien ajan.

Pitkät hoitojaksot näkyvät potilaiden laskuissa ja esimerkiksi kuukauden sairaalareissu voi suistaa vähävaraisen talouden helposti raiteiltaan.

Yleisvaaralliseksi luokitteltujen tartuntatautien kuten koronan hoito on ilmaista, mutta muissa tapauksissa sairastamisesta voi koitua iso lasku.

Suomessa sairaalapäivä saa maksaa enintään 48,90 euroa. Kunnat voivat halutessaan päättää pienemmästä maksusta, mutta kovempaa hintaa julkinen terveydenhuolto ei voi vaatia. Esimerkiksi 30 sairaalapäivää tarkoittaisi enimmäismaksulla 1467 euron laskua.

Maksukatto auttaa jonkin verran

Kunnallisen terveydenhuollon asiakasmaksuissa on kalenterivuosittain maksukatto. Vuonna 2021 se on 683 euroa. Summaan tehdään indeksitarkistus joka toinen vuosi.

Vaikka maksukatto olisi omalla kohdalla jo täyttynyt, silti hoitopäivistä on maksettava niin sanottua ylläpitomaksua 22,50 euroa hoitopäivältä. Sillä hinnalla 30 sairaalapäivää maksaisi 675 euroa. Edelleen paljon vähävaraiselle.

– Onko se kohtuuttoman paljon? Sen päättäminen on palvelun tarjoajan käsissä, sanoo erikoistutkija Katja Ilmarinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Suomessa on vahvana periaatteena, että varojen ja tulojen puuttuminen ja pienituloisuus eivät saa haitata hoitoon pääsyä tai hoidon saamista.

Ilmarinen neuvoo ottamaan heti yhteyttä laskuttajaan ja hakeman maksuhuojennusta, jos ei selviä hoitopäivälaskusta.

– Silloin mietitään paikallisesti, vaarantavatko nämä maksut asiakkaan toimeentulon.

Asiakasmaksulain mukaan kunnat voivat alentaa maksua tai jättää sen kokonaan perimättä, jos asiakkaalla ei ole siihen varaa.

Hovioikeudet ovat jo puuttuneet vertaislainojen liian suuriin korkoihin.
Yle

Katja Ilmarinen kehottaa olemaan itse aktiivinen, mutta myös uskoo, että harva tietää maksuhuojennuksen hakumahdollisuudesta. Hän peräänkuuluttaa myös omaisten aktiivisuutta.

– Jos oma toimintakyky on heikentynyt, ei välttämättä ole tietoa ja voimia hakea huojennuksia. Surullista on, ettei kaikilla ole läheistä autamassa. Viime kädessä tilanne voi mennä niin huonoksi, että maksut menevät ulosottoon, toteaa Ilmarinen.

Kela: toimeentulotukipäätös noin viidessä arkipäivässä

Hoitopäivämaksuun voi myös anoa Kelalta perustoimeentulotukea.

Terveydenhuoltomenot huomioidaan toimeentulotukilain mukaan tarpeellisen suuruisina, joka lakiyksikön toimeentulotukiryhmän juristi Thea Järvenpään mukaan tarkoittaa käytännössä, että asiakasmaksut huomioidaan todellisen suuruisina.

– Oikeus perustoimeentulotukeen kannattaa selvittää, vaikka siihen ei olisi ennen sairaalalaskua ollut oikeutta.

Maksettavan toimeentulotuen määrään vaikuttavat käytettävissä olevat tulot ja varat sekä asiakkaan toimeentulotuen määrään vaikuttavat menot.

Oikeus perustoimeentulotukeen kannattaa selvittää, vaikka siihen ei olisi ennen sairaalalaskua ollut oikeutta.

Thea Järvenpää

Julkisen terveydenhuollon asiakasmaksuihin haetaan jatkuvasti perustoimeentulotukea.

– Perustoimeentulotuen keskimääräinen käsittelyaika (tieto 14.4.2021) on 5,4 arkipäivää. Päätös on toimeentulotukilain mukaan tehtävä viimeistään seitemäntenä arkipäivänä hakemuksen saapumisesta, edellyttäen ettei hakemus ole puutteellinen, Järvenpää kertoo.

Terveydenhuoltomaksuja ulosotossa yhä enemmän

Sosiaali- ja terveydenhuollon maksut ovat olleet ulosottotilastoissa kasvussa jo vuosien ajan.

Asiakasmaksut ovat suoraan ulosmitattavissa ilman tuomioistuimien päätöstä.

Maaliskuun 2021 loppuun mennessä ulosottoon on tullut vireille yhteensä noin 139 000 sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksua. Se on 1,9 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna.

Ulosottolaitoksen erityisasiantuntija Teemu Turpeinen pitää kasvua kuitenkin sen verran maltillisena, ettei sen perusteella voi vielä sanoa, että korona-ajalla olisi ollut erityinen vaikutus juuri sote-maksuihin.

Tietyissä ulosottoon tulevissa maksuissa on tapahtunut jopa laskua. Esimerkiksi terveyskeskusmaksujen kohdalla lasku on lähes 14 prosenttia. Lasten päivähoitomaksujen ulosotossa vähennystä on prosentin verran.

Perintämenettelyssä on tiettyjä helpotuksia eli esimerkiksi vapaakuukaudet ja perittävän määrän alentaminen palkan tai eläkkeen ulosmittauksessa.

– Ulosotto panee täytäntöön sen, mikä meille lähetetään, eikä ulosotto voi itse päättää maksuvelvollisuudesta. Se päätetään tässä [sairaanhoitomaksussa] maksuunpanossa. Sitä ei ulosottomies voi kumota, toteaa Turpeinen.

Korjattu 19.4.2021 klo 10.55: Aiemmin jutun otsikossa ja leipätekstin alussa kerrottiin, että koronan hoidosta tulisi potilaalle maksuja. Näin ei kuitenkaan ole, vaan koronan hoito on Suomessa potilaalle maksutonta.

Lue seuraavaksi:

MS-tauti vei työn ja opinnot, nyt Lauran hoitolaskut menevät suoraan perintään – Ulosottoon päätyy yhä enemmän hammashoito-, lääkäri- ja sairaalamaksuja

Potilasmaksuihin voi saada huojennusta – Apulaisoikeusasiamies vaatii Husilta selvitystä, miten vähävaraisia potilaita neuvotaan

Voit keskustella aiheesta maanantaihin 19.4.2021 kello 23 saakka.

Lue seuraavaksi