Hyppää sisältöön

Ei ankaria leikkauslistoja tai veronkorotuksia – valtiovarainministeri Vanhasen mukaan Suomen talous saadaan tasapainoon kasvulla

Työllisyyttä pitää parantaa niin, että julkinen talous vahvistuu, valtiovarainministeri Matti Vanhanen linjaa.

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen talo on loppusuoralla. Keskiviikona on käyttöönottotarkastus, samoin hallituksen kehysriihi.

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) talo Nurmijärvellä alkaa valmistua. Perustukset tehtiin kesäkuun alussa ja käyttöönottotarkastus on keskiviikkona. Vanhanen istuu pihalla ammattimaisissa työhuosuissa ja ruutupaidassa.

Hän löytää rakentamisesta suoran rinnastuksen Suomen talouteen.

– Perustuksen teko on sitä, että valtion talouden näkymä laitetaan siihen kuntoon, että kaikki uskovat, että se kestää. Että sen päälle uskaltaa luottoakin ottaa, niinkuin minäkin otan asuntovelkaa tähän.

Keskiviikko on toisellakin tapaa merkittävä. Silloin alkaa hallituksen niin sanottu kehysriihi. Vaikka koronakriisi on nostamassa riihen lämpötilaa, lupaavasti virinnyt talouskasvu Suomessa ja kansainvälisesti ovat helpotus.

Vanhanen pitää yhtenä tärkeimpänä tavoitteena riihessä sitä, että kansainvälisille rahoittajille voidaan osoittaa, että Suomen velanhoitokyky ei ole vaarassa. Nyt velkaa kertyy hätkähdyttävää tahtia.

Suomen täytyy pitää huolta siitä, että sen velanhoitokyky säilyy. Hyvällä maineella on arvoa tulevissakin kriiseissä, Vanhanen muistuttaa kohta valmistuvan kotitalonsa pihalla. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

– Yhteensä korona ja sen häntä aiheuttavat useiden kymmenien miljardien eurojen velkaantumisen, Vanhanen laskee.

Velkaa vauhdilla: Viime vuonna 13 miljardia, tänä vuonna 10 mrd...

Viime vuonna valtion talous oli yli 13 miljardia euroa alijäämäinen. Velkaa otettiin sitäkin enemmän, mutta osa siitä on vielä käyttämättä valtion kassassa. Tänä vuonna alijäämää on luvassa yhä 10 miljardia, ensi vuonna ainakin viisi miljardia.

Hallitus linjaa kehysriihessä, miten valtion taloutta seuraavat vuodet hoidetaan – pitääkö elvyttää vai leikata. Talouden tasapainottaminen jakaa mielipiteet hallituksessakin.

Vanhasen mukaan valtion talouden tuloja ja menoja täytyy sopeuttaa, mutta pääasiassa se tarkoittaa jotain aivan muuta kuin leikkauslistoja tai edes veronkorotuksia.

– Talouden tasapainottamisessa ehkä 90 prosenttia on tuottavuustoimia, kasvun edistämistä ja työllisyystoimia.

Vanhasen uudessa talossa on hänen itsesä suunnittelema liesi. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Parhaimmillaan näillä keinoilla voidaan laskea menoja ja samalla nostaa tuloja niin paljon, että velkasuhteen taittaminen onnistuu jo "useita vuosia ennen vuotta 2030", kuten Vanhanen ennakoi.

– Se on lopulta marginaalinen osa, joka tulevina vuosina joudutaan tekemään perinteisellä leikkaamisella tasapainon saavuttamiseksi.

Velkasuhde tarkoittaa velan määrää verrattuna talouden kokoon. Suomessa ja maailmalla on alkamassa kasvupyrähdys. BKT:n kasvaminen pienentää velkasuhdettakin.

Työllisyyskeinot natisuttavat perustuksia

Talouskasvu tukee myös työllisyyttä. Vanhasen mukaan se saattaa palata parissa vuodessa koronakriisiä edeltävälle tasolle. Mutta ei itsestään.

Hallitus laskee, että sen toimilla on luotu 30 000 uutta työpaikkaa, erityisesti työeläkeputken lopettamisen ansiosta. Vielä 50 000 työpaikkaa puuttuu sen omasta tavoitteesta.

Työttömyysturvan porrastaminen on nostanut keskustelua jo ennakkoon ja Vasemmistoliitto ja SDP ovat olleet selkeästi sitä vastaan. Vanhasella on vastaus valmiina.

– Työllisyyspäätöksiä tarvitaan riittävästi ja niiden on vahvistettava julkista taloutta. Siten ei jouduta menoleikkausiin, jotka nekään eivät ole suosiolistan kärjessä.

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko on ehtinyt vihjata jo hallituksesta lähtemistä työllisyyskeinojen takia. Vanhasen mukaan puheenjohtajan puhe pitää tulkita signaaliksi, jolla korostettiin tilanteen vakavuusastetta.

– Itselläni ja keskustalla on tavoitteena, että hallitus jatkaa ja saa niitä päätöksiä aikaa, joita Suomi tarvitsee.

Vanhasella itsellään ei ole kuitenkaan aikomusta pysyä hallituksessa loppuun saakka. Hänen mukaansa ministeriprojektin "pääasiat ovat jo putkessa".

– En kerro milloin projekti on valmis, mutta en aio olla kuitenkaan lähellekään vaalikauden loppua. Tämän enempää en sano siitä.

.
.