1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Rokotejonossa etuilusta syytetty Perun ex-presidentti sai 10 vuoden porttikiellon politiikkaan

Viime vuonna viralta pantu Martin Vízcarra kiistää väärinkäytökset. Perun koronatilanne on taas pahentunut.

koronavirus
Martín Vizcarra joutuu jättämään tehtävänsä Perun presidenttinä.
Perun presidentti Martin Vízcarra joutui jättämään tehtävänsä viime marraskuussa korruptiosyytteiden myötä.Juan Pablo Azabache/ EPA

Perussa kongressi on asettanut entiselle presidentille Martin Vízcarralle 10 vuoden porttikiellon poliittisiin virkoihin. Syynä on Vízcarran epäilty etuilu rokotejonossa.

Vízcarra ja yli 400 muuta korkea-arvoista henkilöä saivat koronarokotteen kaikessa hiljaisuudessa jo ennen Perun varsinaisen rokotuskampanjan alkua. Vízcarra on sanonut saaneensa kiinalaisen Sinopharmin rokotteen osana kliinisiä kokeita.

Kongressi päätti Vízcarran 10-vuotisesta toimintakiellosta äänin 86-0. Kielto merkitsee sitä, ettei Vízcarra saa ottaa vastaan paikkaansa kongressissa, jonka hän saavutti viime viikon vaaleissa.

Vízcarra, 58, aloitti presidenttinä 2018. Kongressi erotti hänet presidentin virasta viime marraskuussa korruptiosyytösten vuoksi, jotka Vizcarra kiistää.

Vízcarran viraltapano ajoi Perun poliittiseen kriisiin, ja maalla oli marraskuussa kolme eri presidenttiä reilun viikon sisällä. Monien perulaisten mielestä kyseessä oli vallankaappaus, ja maassa puhkesi laajoja mielenosoituksia, joissa kuoli kaksi ihmistä ja loukkaantui satoja.

Vízcarra sanoi perjantaina kongressin käyttävän valtaansa väärin ja lupasi taistella päätöstä vastaan.

– Olemme varmoja, että tilanne kääntyy vielä. Tämä kongressi on menettänyt laillisuutensa. Valitamme kansallisille ja kansainvälisille elimille, ex-presidentti kertoi medialle kotinsa ulkopuolella.

Satoja koronakuolemia päivässä

Poliitikkojen salaa saamat koronarokotukset tulivat julkisuuteen helmikuussa ja synnyttivät kohun maassa, jota koronaviruspandemia on runnellut pahoin. Kaksi ministeriä erosi rokotusskandaalin takia.

Kansalaisten rokottaminen on päässyt Perussa vasta hiljattain käyntiin.

33 miljoonan asukkaan maassa on pandemian aikana raportoitu yli 56 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa ja lähes 1,7 miljoonaa tartuntaa. Maa on jälleen vakavan tartunta-aallon kourissa, ja huhtikuussa tilanne on pahentunut. Tällä viikolla koronakuolemia on raportoitu päivittäin noin 300.

Lue lisää:

Perun rokoteskandaali laajenee – entinen presidentti sivuutti salaa hoitajat pistosjonossa

Perun uusi presidentti vannoi virkavalansa – väliaikainen pesti kestää heinäkuun loppuun asti

Peru valitsi uudeksi presidentiksi Francisco Sagastin, edeltäjä ehti olla virassa alle viikon

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi