Hyppää sisältöön

Lapin yliopiston opiskelijasta Timo Metsäjoesta tuli tuplavoittaja Radiofestivaaleilla

Lapin yliopiston maisteriopiskelija Timo Metsäjoki voitti vuoden 2021 Radiofestivaaleilla Tampereella podcast- sekä dokumentti-sarjan.

Timo Metsäjoki on toiminut myös Yle Lapin iltapäivän juontajana. Kuva: Eeva Kuivas / Yle

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan maisteriopiskelija Timo Metsäjoki voitti avoimen podcast-sarjan ohjelmallaan Vankileirien saaristo - vaiettu historia.

Ohjelma käsittelee Neuvostoliiton diktaattori Josif Stalinin kolme vuosikymmentä kestäneen hallintokauden (1923–1953) aikana pidettyjen vankileirien eli gulagien vaiettua ja synkkää historiaa.

Podcast-sarja on sekoitus kuunnelmaa ja dokumenttia. Se kertoo kahden henkilön todellisia tarinoita. Tarinan ohessa asiantuntijat kertovat asiaan liittyviä faktoja. Tarinoiden kulku ja haastattelut vuorottelevat.

Tuomariston mukaan aihe on kiinnostava sekä sen käsittelytapa raikas ja tunnelma hyvin autenttinen. Äänisuunnittelu loi kiinnostavan maailman, joka vei kerrontaa eteenpäin. Kehuja sai myös podcastin genrekokeellisuus, jossa asiantuntijakommentit ja dramatisoidut kohtaukset vuorottelevat.

Podcast-sarjan tuomaristossa olivat äänisuunnittelija Suvi Tuuli Kataja, podcast-tuottaja Jyrki Pasanen ja edellisen festivaalin podcastvoittaja Pekka Ohtokangas.

– Kyseessä on vasta aihio ja podcastin suunnitelma, mutta hienoa, että suunnitelmilla voi myös kilpailla. Tämä antaa hyvää palautetta sen suhteen, että kannattaako suunnitelma viedä täytäntöön. Saadun palautteen ja voiton perusteella tässä podcastissa ilmeisesti on sitä jotain, iloitsee Timo Metsäjoki.

Syöpä ja kuolema aiheena dokumentissa

Voittoisa dokumentti-sarjan työ Ei mitään hätää on dokumentti kuolemasta, rohkeudesta ja musiikista. Ohjelmassa syöpään sairastunut rovaniemeläinen kanttori Sari Sanneli Alakulppi kertoo avoimesti ajatuksia kuolemasta ja sairastumisen tuomista tunnoista.

Tuomariston mukaan kuolemaa käsittelevä Ei mitään hätää pitää kuuntelijansa otteessaan alusta loppuun, ja työssä kuuluu tekijän kypsyys.

Dokumenttisarjan tuomareina olivat dokumentaristi Mervi Leino-Niemelä, tuottaja Maarit Lehtonen Yleltä ja vuoden 2019 Radiofestivaalin dokumenttisarjan voittaja Nina Schleifer.

Radiofestivaalit järjestetään vuosittain eri puolilla Suomea. Vuoden 2022 festivaalit järjestetään Oulussa.

Timo Metsäjoki on lähtöisin Eurajoelta ja hän suorittaa Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa maisteriopintoja audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelmassa.

Metsäjoki toimi myös Yle Lapin iltapäivälähetysten juontajana ja reportterina vuosina 2019-2020.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.