1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. George Floyd

Minnesota jännittää Chauvinin tuomiota – Poliisiväkivallalle veljensä menettänyt Stevante Clark Ylelle: Toivon, että kuolemat johtavat muutoksiin

Yle tapasi amerikkalaisia, jotka kertovat tuntemuksistaan ennen oikeudenkäynnin päätöstä.

George Floyd
Stevante Clark esittelee kädessään olevaa tatuointia.
Stevante Clark on tatuoinut kämmensyrjäänsä poliisin ampuman veljensä Stephon Clarkin nimen. Iida Tikka / Yle

MinneapolisYhdysvalloissa mustan George Floydin taposta syytetyn poliisin Derek Chauvinin oikeudenkäynnin loppupuheenvuorot pidetään maanantaina.

Floydin kuolema aloitti viime vuonna Yhdysvalloissa ja maailmanlaajuisesti rasisminvastaisen liikehdinnän mielenosoituksista mellakoihin. Oikeudenkäyntiä seurataan maassa tarkkaan.

Samaan aikaan poliisiväkivallan aiheuttamat jännitteet kasvavat eri puolilla maata, erityisesti Minneapolisissa. Viime sunnuntaina poliisi ampui Minneapolisin kupeessa Brooklyn Centerissä 20-vuotiaan Daunte Wrightin.

Tapasimme minnesotalaisia, jotka kertovat tuntemuksistaan ennen Chauvinin oikeudenkäynnin päätöstä.

“Toivon, että Wrightin ja Floydin kuolemat johtavat muutoksiin”

Oikeudenkäyntiä on saapunut seuraamaan Minnesotaan useita kansalaisaktivisteja. Myös Stevante Clark on saapunut kaupunkiin antamaan tukensa sekä George Floydin että Daunte Wrightin perheille.

– Tulin tänne toivottamaan heidät tervetulleeksi perheeseen, johon kukaan ei halua kuulua. Haluamme kertoa heille, että tiedämme miltä nyt tuntuu ja että olemme heidän tukenaan sittenkin, kun kamerat lähtevät ja mielenosoitukset päättyvät, Clark sanoo.

Hänen oma veljensä, Stephon Clark kuoli vuonna 2018 poliisin ammuttua tämän hänen isoäitinsä pihamaalla. Poliisi kertoi luulleensa Clarkin kädessä ollutta valkoista kännykkää aseeksi.

Tapaus johti laajoihin mielenosoituksiin Kaliforniassa. Kaksi poliisia vapautettiin kaikista syytteistä.

Kalifornian lakia kuitenkin muutettiin (siirryt toiseen palveluun) tapauksen jälkimainingeissa siten, että poliisin on laillista käyttää kuolettavaa voimaa vain silloin, kun mitään muuta vaihtoehtoa ei ole. Aiemmin laki antoi laajemmat valtuudet voimankäyttöön.

Jessica Schaltz.
Jessica Schalz toi kukkia George Floydin kuolinpaikalle.Iida Tikka / Yle

– Toivon, että myös Wrightin ja Floydin kuolemat johtavat muutoksiin. Hidas kehitys on silti kehitystä. Mutta viivytetty oikeus on oikeuden kieltämistä, Stevante Clark sanoo.

Poliisi surmaa Yhdysvalloissa huomattavasti enemmän siviilejä kuin muissa kehittyneissä maissa. Esimerkiksi vuonna 2019 poliisi tappoi yli 1 000 ihmistä. (siirryt toiseen palveluun)

Heistä valtaosa on valkoisia. Kuitenkin suhteutettuna osuuteen koko kansasta afroamerikkalaisia kuolee huomattavasti enemmän, erityisesti silloin kun uhri on aseeton (siirryt toiseen palveluun).

Kaksi vuotta sitten julkaistun tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun)mukaan kaiken kaikkiaan kuolettavien poliisikohtaamisten suhteellinen määrä on noussut huomattavasti vuodesta 2008 alkaen.

Fadumo Osman.
Fadumo Osman saapui Brooklyn Centerin poliisiaseman eteen osoittamaan mieltään ja lahjoittamaan rahaa Daunte Wrightin perheelle.Iida Tikka / Yle

“Oikeudenkäynnistä huolimatta poliisi on tappanut Minnesotassa jälleen”

Torstaina Chicagon poliisi julkaisi videonauhan pari viikkoa aikaisemmin tapahtuneesta tilanteesta, jossa poliisi ampui 13-vuotiaan latinopojan takaa-ajon päätteeksi. Videolla näkyy, että poika on nostanut tyhjät kätensä ilmaan ennen ampumista.

Brooklyn Centerin poliisiaseman eteen saapunut Fadumo Osman kuuli tapauksesta tekstiviestillä ystävältään.

– Yhteisömme suree jälleen. Minulla on kaksi nuorta veljeä. Sen takia olen täällä lahjoittamassa rahaa ja tukemassa. Isosiskona pystyn vain kuvittelemaan, jos jonain päivänä veljeni vain kävelevät kadulla ja jotain tapahtuu. Olen täällä, koska koen, että minun pitää olla täällä.

Osman ei usko, että Chauvinin oikeudenkäynti johtaa tuomioon. Hänen mielestään kuluva viikko on näyttänyt, että oikeudenkäynti ei muuta poliisin toimintaa.

– Oikeudenkäynnistä huolimatta poliisi on tappanut Minnesotassa jälleen. Ja sama tapahtui juuri Chicagossa. Yritän pysyä rauhallisena, mutta tämä on vain jatkuva taistelu, Osman sanoo.

Vuosina 2005–2019 runsaat sata poliisia on asetettu syytteeseen murhasta tai kuolemantuottamuksesta selvityksen mukaan (siirryt toiseen palveluun). Heistä vain neljä on saanut tuomion murhasta, ja noin kaksikymmentä eriasteisista kuolemantuottamuksista.

Mickey Moore.
Mickey Moore haluaa, että George Floydin kuolinpaikka palaisi normaaliin.Hans Peter Dhuy / Yle

“Yrittäjänä ymmärrän liikkeiden omistajien tuskaa”

Mickey Moore toivoo, että oikeudenkäynnin jälkeen elämä Minneapolisissa voisi palata osin ennalleen. Hän omistaa yrityksen muutaman korttelin päässä George Floydin kuolinpaikasta. Risteys on muuttunut muistioalttariksi ja suljettu liikenteeltä.

– Yrittäjänä ymmärrän liikkeiden omistajien tuskaa. He pystyvät hädin tuskin pitämään bisneksensä pystyssä kaupungin myöntämistä apurahoista huolimatta. Mielestäni ei ole reilua yrittäjiä tai talojen omistajia kohtaan, että risteys on kiinni, Moore sanoo.

Hänen mukaansa se ei kuitenkaan tarkoita, että Floydin kuolema pitäisi unohtaa. Moore toivoo, että Floydille tehdään muistomerkki jonnekin muualle ja että kuoleman pintaan nostamien käsittely jatkuu.

– Mustien ja valkoisten välillä on Minnesotassa valtava koulutus- ja varallisuusero, johon meidän pitää puuttua. Ne ovat osa samaa ongelmaa kuin rikosoikeuden epäkohdat, Moore sanoo.

Lue lisää aiheesta: George Floydin kuolinkaupunki on hengenvaarallinen monelle mustalle – Minneapolisin kadut tunteva Queen haluaa estää uudet kuolemat, ja yksi ratkaisu löytyy asumisesta 1.11.2020

Madaline Gardner.
Madeline Gardner haluaa, että poliisivoimat uudistuvat.Hans Peter Dhuy / Yle

“On oikeutemme protestoida, ja haluan, että lapseni tietävät sen”

Madeline Gardner saapui Brooklyn Centerin poliisiasemalle lastensa kanssa. Lapset kurkkivat aidan raoista kohti poliiseja ja kansalliskaartilaisia.

– On oikeutemme protestoida, ja haluan, että lapseni tietävät sen, Gardner kertoo.

Minneapolisin ja Brooklyn Centerin alueella on asetettu monena iltana ulkonaliikkumiskielto.

Gardner sanoo olevansa väsynyt koko tilanteeseen.

– Meillä on ongelma historiallisen ja nykypäivänä jatkuvan rasismin kanssa. Sen täytyy loppua, Gardner sanoo.

George Floydin kuoleman jälkeen Minnesotan osavaltion lainsäätäjät esittelivät uuden lain (siirryt toiseen palveluun), joka esimerkiksi rajoittaa kaulaotteiden käyttöä.

Daunte Wrightin kuoleman jälkeen osavaltion demokraatit ovat vaatineet uusia tiukennuksia, mutta republikaanit vastustavat lakiesityksiä.

Aiheesta aiemmin:

George Floydin murhasta syytetty poliisimies ei halua puhua oikeudenkäynnissä, puolustus ei tuo lisää todistajia oikeuteen 15.4.2021

Floyd-oikeudenkäynnissä alkoi puolustuksen vuoro – voimankäyttökonsultin mukaan syytetyn poliisin toimet olivat perusteltuja 14.4.2021

George Floydin kuolemaa koskevassa oikeudenkäynnissä aletaan kuulla puolustuksen todistajia – Lue yhteenveto oikeudenkäynnin vaiheista 14.4.2021

Sydänvaivat tai huumeet eivät olleet George Floydin ensisijainen kuolinsyy, todistivat patologit 10.4.2021

Syyttäjän todistaja: Hapenpuute aiheutti George Floydin kuoleman, ei yliannostus – “Kuka tahansa terve henkilö olisi kuollut samoissa olosuhteissa” 8.4.2021

George Floydin kumppani kertoi oikeudessa pariskunnan opioidiriippuvuudesta – ex-poliisin puolustuksen mukaan Floydin kuolema johtui yliannostuksesta 2.4.2021

George Floydin kuolemasta syytetyn poliisin oikeudenkäynti alkoi maanantaina – oikeutta käydään kuukausi 29.3.2021

George Floydin kuolinkaupunki on hengenvaarallinen monelle mustalle – Minneapolisin kadut tunteva Queen haluaa estää uudet kuolemat, ja yksi ratkaisu löytyy asumisesta 1.11.2020

Lue seuraavaksi