1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maastopalot

Tuli karkasi kulottajilta Urjalassa ja Nokialla – päivystävä palomestari: "Ei missään nimessä saa polttaa mitään"

Pirkanmaalla on voimassa ruohikkopalovaroitus, joka kieltää avotulen tekemisen.

Arkistokuva. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Tuli karkasi lauantaina kulottajalta Urjalan Niittytiellä. Pelastuslaitos sai hälytyksen kohteeseen kello 14.21.

Omakotialueella oli kulotettu nurmikkoa, josta palo levisi noin viiden aarin alueelle. Tuli levisi myös naapuritalon varasto-osan seinään pienehkölle alueelle.

Pelastuslaitos sammutti palon ja raivasi seinää. Palosta ei koitunut ei henkilövahinkoja, ja omaisuusvahingot jäivät pienehköiksi.

Päivystävä palomestari Johannes Valkama painottaa, että Pirkanmaalla on voimassa ruohikkopalovaaroitus. Sen aikana avotulen tekeminen, esimerkiksi kulotus, on kielletty.

– Ylivuotinen nurmikko on hyvin arvaamatonta. Voi olla, että aamupäivällä se ei syty millään, mutta iltapäivällä paloa ei saa juoksemalla kiinni.

Valkaman mukaan palon katkaisu on vaikeaa kotikonstein, jos se sijaitsee ison ruohikkoalueen keskellä.

– Tuli voi levitä nopeasti. Sitä ei pysty vesiletkuilla ja ämpäreillä hallitsemaan.

Maastoa palanut myös Nokialla ja Sastamalassa

Myös Nokian Tottijärvellä on sammutetu maastopaloa. Pelastuslaitos sai hälytyksen lauantaina kello 13.41. Perämaantielle Tottijärvelle.

Kesämökillä oli kulotettu nurmikkoa, mutta tuuli painoi tulven rutikuivaan maastoon. Päivystävä palomestari Teemu Turtonen muistuttaa avotulikiellosta.

– Nämä polttamiset ovat täysin laittomia. Ei missään nimessä pidä polttaa mitään ruohikkopalovaroituksen aikana.

Ilmatieteen laitos antoi Pirkanmaalle viikonlopuksi ruohikkopalovaroituksen. Se kieltää avotulen tekemisen metsään tai sen välittömään läheisyyteen. Avotulella tarkoitetaan tulta, joka voi levitä ympäristöön. Avotulta ovat esimerkiksi nuotio, risujen poltto, juhannuskokko ja kulotus.

Pirkanmaan pelastuslaitos tiedotti perjantaina, että nopeasti talven jäljiltä kuivunut maasto on nyt erityisen herkästi syttyvää.

Pelastuslaitos sammutti maastopalon perjantai-iltana myös Sastamalan Vatajantiellä. Tuli oli riistäytynyt irti, kun sänkipellolla poltettiin heinäkasaa. Maastopalossa paloi noin kuusi aaria sänkipeltoa.

Uutista on päivitetty.

Lue lisää:

Tulen kanssa tarkkana: ruohikkopalovaroitus annetaan Pirkanmaalle