1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lämpötila

Kuluvan kevään lämpöennätys jo toistamiseen rikki tällä viikolla – mittarin elohopea kohosi 18 asteeseen Kaarinassa

Ennusteen mukaan sää lämpenee edelleen koko maassa tulevina päivinä.

lämpötila
Henkilö nauttii auringonlämmöstä meren rannalla.
Auringon lämmöstä on päästy nauttimaan tällä viikolla eri puolilla maata, kuva on otettu Espoossa.Henrietta Hassinen / Yle

Kuluvan vuoden lämpöennätys meni rikki jo toisen kerran tällä viikolla, kun lauantaina Kaarinan Yltöisten mittauspisteellä rekisteröitiin tasan 18 astetta.

Kevään aiemmasta lämpöennätyksestä raportoitiin maanantaina. Etelä-Karjalan Parikkalassa lämpömittarin elohopea kohosi 17,2 asteeseen. Samana päivänä myös Lappeenrannassa Konnunsuolla mitattiin lämpöasteita 16,7 ja lentoasemalla 16,8.

Tänään koko maassa on päästy nauttimaan lämpimästä ja aurinkoisesta kevätpäivästä. Monin paikoin maan etelä- ja länsiosassa on mitattu 15–17 astetta lämmintä.

Ylen meteorologin Kerttu Kotakorven mukaan lauantaina lämpötila on kohonnut yli 17 asteen lukemiin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, Porissa ja Kouvolassa.

– Tähän aikaan vuodesta yli 17 asteen lämpötilalukemat ovat tavanomaista lämpimämpiä, niitä mitataan noin 5–10 vuoden välein. Kulunut kuukausi on ollut tähän asti harvinaisen lämmin etelässä, toteaa Kotakorpi.

Alkukuu on ollut monin paikoin lämmin, mutta lauantaina raportoitu lukema ei yllä lähellekään Suomen kaikkien aikojen korkeinta mittaustulosta huhtikuussa.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan huhtikuun mittaushistorian korkein lämpötila, 25,5 astetta, mitattiin Jyväskylässä 27. huhtikuuta vuonna 1921.

Aurinkoinen ja lämmin sää jatkuu alkuviikolla

Meteorologin ennusteen mukaan sää lämpenee koko maassa tulevina päivinä.

Kuluvan viikon lämpimimmäksi päiväksi ennakoidaan sunnuntaita: huomenna lämpötila voi kohota etelässä 17–18 asteeseen.

Maanantai voi olla vielä lämpimämpi päivä kuin sunnuntai. Maanantaina lämpömittarin lukemat nousevat korkeimmalle Länsi-Suomessa.

Sääkartta lähipäivien lämpimistä säistä.
Lähipäiviksi on luvassa lämmintä säätä kaikkialle Suomeen.Yle

Suomea ja Pohjois-Eurooppaa peittää tällä hetkellä laaja korkeapaine, minkä takia sää on ollut laajalti aurinkoinen ja melko lämmin. Kotakorven mukaan tämä tarkoittaa, että uusia lämpöennätyksiä voidaan rikkoa lähipäivinä.

Vaikka aurinko lämmittää päivällä, öisin on kuitenkin laajalti edelleen pakkasta. Tiistaina sää viilenee.

Lämpimän sään vuoksi eteläisessä Suomessa on voimassa monin paikoin varoitus ruohikkopalovaaroista (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Potra naaraskuutti paistatteli päivää eteläisellä Saimaalla – kokenut pesälaskijakin yllättyi kohtaamisesta

"Pitää nostaa katse ruudusta, elää ja miettiä, että maailma on ympärillä" – katso kuvista, miten Helsinki heräsi perjantaina talvihorroksesta

Lue seuraavaksi