1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aleksei Navalnyi

Navalnyin lääkärit vaativat pääsyä vankilaan hoitamaan syömälakossa olevaa oppositiojohtajaa – "Sydämenpysähdys uhkaa"

Oppositiota lähellä olevien lääkäreiden mukaan Aleksei Navalnyin terveys on vaarassa.

Aleksei Navalnyi
Aleksei Navalnyi
Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi siirrettiin tänään vankisairaalaan. Tämä valokuva on peräisin Navalnyin Instagram-tililtä. Aleksei Navalnyin Instagram

Venäjällä vankileirillä olevan oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin henkilökohtainen lääkäri Anastasia Vasiljeva ja kolme muuta lääkäriä vaativat viranomaisilta välitöntä pääsyä Navalnyin luokse.

Vasiljevan Twitter-tilillä julkaistun kirjeen mukaan Navalnyin terveys on heikentynyt nopeasti ja hän on vaarassa saada sydämenpysähdyksen.

Oppositiojohtaja aloitti maaliskuun lopussa syömälakon Moskovan lähellä sijaitsevalla vankileirillä.

Kiistaa terveydenhuollosta

Navalnyi vaatii kunnollista hoitoa terveysongelmiinsa. Hänen kerrotaan kärsivän selkäkivuista ja käsien ja jalkojen tunnottomuudesta.

Venäjän oppositiota lähellä oleva lääkärijärjestö puolestaan sanoi lauantaina, että Navalnyin näkö on heikentynyt ja hänen munuaistensa toiminta on vaarassa syömälakon takia.

Vankilaviranomaisten mukaan he ovat tarjonneet Navalnyille hoitoa, mutta hän on kieltäytynyt siitä.

Viranomaisten mukaan Navalnyi vaatii, että hänen pitäisi saada hoitoa valitsemaltaan vankilan ulkopuoliselta lääkäriltä. Tähän vaatimukseen viranomaiset eivät ole suostuneet.

Navalnyi sanoi perjantaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että vankilaviranomaiset ovat uhanneet laittaa hänet pakkopaitaan pakkosyöttöä varten, jos hän ei lopeta syömälakkoaan.

Video: Tällainen on Venäjän opposition voimahahmon Aleksei Navalnyi
Valtaeliitin vahtikoira, populisti, piikki Putinin lihassa - video kertoo kuka on Aleksei Navalnyi

Navalnyille tukea ulkomailta

Yli 70 kansainvälistä kirjoittajaa, taiteilijaa ja akateemikkoa pyytävät presidentti Vladimir Putinia varmistamaan, että Navalnyi saa välittömästi hoitoa. Ranskalainen sanomalehti Le Monde julkaisi heidän vetoomuksensa perjantaina.

Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet muun muassa JK Rowling ja Salman Rushdie.

Aleksei Navalnyi tuomittiin helmikuussa reiluksi kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen, kun hänen vanha kavallustuomionsa muutettiin ehdottomaksi. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan alkuperäinen tuomio oli perusteeton ja poliittinen.

Syyttäjät pyysivät perjantaina moskovalaista tuomioistuinta määrittelemään Navalnyiin liitetyt ryhmät äärijärjestöiksi.

Lisää aiheesta:

Syyttäjät haluavat Aleksei Navalnyin verkostot terroristi- ja äärijärjestöjen listalle muun muassa Isisin, Talebanin ja Jehovan todistajien joukkoon

Oppositiopoliitikko Navalnyia uhkaa pakkosyöttö, jos hän ei ala syödä itse

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi