1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aleksei Navalnyi

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden Navalnyin tilanteesta: "Se on todella, todella epäreilua"

Lääkäreiden mukaan nälkälakossa olevaa Navalnyia uhkaa sydämenpysähdys.

Aleksei Navalnyi
USA:n presidentti Joe Biden lehdistötilaisuudessa.
OLIVER CONTRERAS / EPA

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ottanut kantaa Venäjällä vangitun ja heikkenevästä terveydentilasta kärsivän oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin puolesta.

Biden kommentoi pitävänsä Navalnyin tilannetta epäreiluna.

– Se on todella, todella epäreilua, Biden vastasi toimittajille näiden kysyessä Navalnyin heikkenevästä terveydentilasta.

Lääkäreiden mukaan terveydentilan nopean heikkenemisen takia Navalnyia uhkaa sydämenpysähdys. Lääkärit ovat varoittaneet, että nälkälakossa olevan Navalnyin sydän voi pysähtyä hetkenä minä hyvänsä. Navalnyin henkilökohtainen lääkäri Anastasia Vasiljeva ja kolme muuta lääkäriä ovat pyytäneet vankilaviranomaisilta pääsyä tapaamaan Navalnyia.

Vasiljeva sanoo Twitterissä, että Navalnyin veren kaliumpitoisuus on saavuttanut kriittisen tason. Jos veren kaliumpitoisuus on yli 6 millimoolia litrassa tarvitaan tavallisesti välitöntä hoitoa. Lääkäreiden mukaan Navalnyilla pitoisuus oli 7.1.

Navalnyi on ollut yli kaksi viikkoa syömälakossa ja vaatinut kunnollista lääkärinhoitoa selkäkipuihin sekä raajojen tunnottomuuteen.

Video: Tällainen on Venäjän opposition voimahahmon Aleksei Navalnyi
Valtaeliitin vahtikoira, populisti, piikki Putinin lihassa - video kertoo kuka on Aleksei Navalnyi

Navalnyi kärsii tuomiotaan Pokrovin rangaistussiirtolassa

Navalnyi pidätettiin tammikuussa, kun hän palasi Venäjälle Saksasta, missä hän oli saanut hoitoa viimekesäisen myrkytyksensä jälkeen. Navalnyi on syyttänyt myrkytyksestä Venäjän hallintoa.

Helmikuussa Navalnyi tuomittiin reiluksi kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan, kun hänen vanha kavallustuomionsa muutettiin ehdottomaksi.

Navalnyin tuomiota on pidetty poliittisena. Navalnyi kärsii vankeusrangaistustaan kovasta kuristaan tunnetussa Pokrovin rangaistussiirtolassa runsaan sadan kilometrin päässä Moskovasta.

Lue myös:

Navalnyin lääkärit vaativat pääsyä vankilaan hoitamaan syömälakossa olevaa oppositiojohtajaa – "Sydämenpysähdys uhkaa"(17.4.)

Syyttäjät haluavat Aleksei Navalnyin verkostot terroristi- ja äärijärjestöjen listalle muun muassa Isisin ja Talebanin joukkoon(17.4.)

Lue seuraavaksi