1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailu

Euroopan turistikaupungit valmistautuvat koronan jälkeiseen aikaan – rajoittamalla Airbnb-majoittamista

Myös Airbnb sanoo haluavansa selkeät säännöt vuokra-asuntojen välitykselle.

matkailu
Turistit ovat pandemian aikana kaikonneet Euroopan kaupungeista. Kuvassa turistien normaalisti täyttämä Montmartren kukkula Pariisissa maaliskuun lopulla.
Turistit ovat pandemian aikana kaikonneet Euroopan kaupungeista. Kuvassa turistien normaalisti täyttämä Montmartren kukkula Pariisissa maaliskuun lopulla.AOP

Turismin toivotaan palaavan Euroopan kaupunkeihin koronaviruspandemian talttumisen jälkeen, mutta yhtä lieveilmiötä suositut turistikohteet eivät halua toivottaa takaisin: Airbnb-majoituspalveluita, ainakaan entisessä laajuudessaan.

Kuluneella viikolla Pariisin kaupunginvaltuustossa hyväksyttiin suositus rajoittaa lyhytaikaisten vuokra-asuntojen määrää kaupungin eri alueilla, kertoo uutistoimisto AFP.

Yksityisten asuntojen vuokrauksia välittävä Airbnb kommentoi päätöstä tuoreeltaan toteamalla, ettei kaupungilla ole laillisia valtuuksia asettaa alueellisia kiintiöitä lyhytaikaiselle asunnonvuokraukselle.

Airbnb on pannut kampoihin myös Pariisin aiemmille yrityksille rajoittaa yhtiön toimintaa. Aiempia kiistoja on puitu käräjillä viimeksi helmikuussa, kun Ranskan korkein oikeus hyväksyi Pariisin pyrkimyksen rajoittaa Airbnb-asuntojen vuosittaisten vuokrauspäivien määrää.

Sääntely osana exit-strategiaa

Politico-lehti (siirryt toiseen palveluun)kirjoittaa, että samansuuntaisia haaveita on muillakin suosituilla turistikaupungeilla etenkin nyt, kun koronarajoitusten mahdollinen lieventäminen matkailussa häämöttää horisontissa.

Venetsiassa ja Firenzessä esimerkiksi laajempi sääntely Airbnb:n toimintaan on mukana kaupunkien koronatoipumissuunnitelmissa ja odottavat Italian hallituksen hyväksyntää.

Asuntojen sääntelemätön vuokraaminen turisteille aiheuttaa kaupunkien pormestareiden mukaan sen, että kaupunkien historialliset keskukset tyhjenevät asukkaista ja vuokrat nousevat pilviin.

Myös esimerkiksi Barcelonassa, Lissabonissa ja Amsterdamissa käydään Politicon mukaan parhaillaan oikeudellisia ja poliittisia taisteluja Airbnb:n toiminnan tuomisesta ankaramman sääntelyn piiriin.

Airbnb haluaa selkeät säännöt

Airbnb kommentoi julkaisulle haluavansa itsekin selkeämmät säännöt toiminnalleen. Sääntöjen sisällöstä tosin on erimielisyyttä.

– Muutokset turismissa antavat suuren mahdollisuuden jatkaa työskentelyä Euroopan ratkaisukeskeisten viranomaisten kanssa, jotka haluavat palauttaa turismin kestävällä ja vastuullisella tavalla, yhtiön edustaja kommentoi.

Airbnb:n mukaan turismin palatessa eurooppalaisiin kaupunkeihin, majoittuminen ei tule olemaan yhtä keskittynyttä kuin ennen pandemiaa.

Lue lisää:

Lapsiperheet muuttavat pois Pariisista – syyttävä sormi osoittaa Airbnb-majoituspalveluun

Airbnb sai erävoiton Ranskassa – EU-tuomioistuimen mukaan yhtiön ei tarvitse rekisteröityä kiinteistöfirmaksi

Suomen suurimmissa Airbnb-kaupungeissa lakia luetaan eri lasien läpi – Rovaniemellä voit lyödä surutta rahoiksi, kun Helsingissä sama on kiellettyä

Airbnb-vuokraajien verovilunki tuplaantunut – Verottaja huomasi että tuloja jää ilmoittamatta jo 15 miljoonaa euroa

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi