1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Syyrian parlamentti: Presidentinvaalit järjestetään toukokuussa – al-Assadille luvassa 7 vuoden jatkokausi

Epädemokraattisiksi arvostellut vaalit järjestetään Syyrian yli 10 vuotta jatkuneen sisällissodan keskellä.

Syyria
bashar al-assad muotokuva
Bashar al-Assadin tukija piteli Syyrian presidentin muotokuvaa mielenosoituksessa Jordaniassa lokakuussa 2019.Andre Pain / EPA

Syyriassa järjestetään presidentinvaalit toukokuun 26. päivänä, ilmoitti sisällissodan kourissa jo yli 10 vuotta olleen maan parlamentti.

Isänsä seuraajana vuodesta 2000 lähtien maata hallinnutta itsevaltaista presidenttiä Bashar al-Assadia ollaan siirtämässä vaalien kautta neljännelle seitsemänvuotiskaudelle. Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan al-Assadin presidenttiyden jatkumista pidetään todennäköisenä.

Edellisissä vaaleissa al-Assad on saanut virallisten tulosten mukaan noin 88–98 prosenttia annetuista äänistä. Vaaleja on useiden kansainvälisten järjestöjen ja muiden valtioiden tahoilta arvosteltu epädemokraattisiksi.

Maailman valtioiden demokratiatilannetta mittaavan ihmisoikeusjärjestö Freedom Housen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Syyria on yksi maailman pahimmista sortovaltioista. Mahdollisuudet poliittiseen vaikuttamiseen ja sananvapauteen ovat järjestön mukaan olemattomia, ja oppositiota tukahdutetaan väkivalloin.

Syyrian asevoimien ja Venäjän tuella al-Assad on onnistunut sinnittelemään vallassa läpi repivän sodan, joka alkoi häntä vastustaneista arabikevään mielenosoituksista. Tulevissa vaaleissa hänen arvioidaan tavoittelevan valtansa lujittamista.

Edelliset presidentinvaalit järjestettiin Syyriassa vuonna 2014, kun sisällissotaa oli takana kolme vuotta. Sodan aikana on ehditty pitää myös kolmet parlamenttivaalit, joissa al-Assadia tukevat puolueet ovat olleet menestyksekkäitä.

Lue lisää:

Syyrian sota muuttui jäätyneeksi konfliktiksi eikä kukaan tiedä, mitä tapahtuu seuraavaksi – Damaskoksessa arki on jonoja, pulaa ja sähkökatkoja

Maailman ensimmäinen tuomio Syyrian hallinnon kidutuksista: Syyrialaismiehelle vankeutta Saksassa

Syyrian talous syöksykierteessä – Leivän hinta on noussut rajusti ja bensajonot tukkivat Damaskoksen kadut

Syyriassa äänestetään parlamentista – kolmannet vaalit sodan aikana, ensimmäiset hallinnon takaisin valtaamilla alueilla

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi