Hyppää sisältöön

Joensuussa nuorten poikien tulileikit olivat päättyä tuhoisasti – pelastuslaitos varoittaa: Maasto tällä hetkellä erittäin kuivaa

Ilmatieteen laitos on antanut ruohikkopalovaroituksia laajoille alueille.

Kuivan ja lämpimän sään seurauksena monessa paikassa maasto on tällä hetkellä erittäin kuivaa. Kuva: Kerttu Kotakorpi / Yle Sää

Pelastuslaitokset ovat saaneet viikon aikana lukuisia hälytyksiä maastopaloista. Esimerkiksi eilen lauantaina hälytyksiä tuli eri puolilla Suomea yli kaksikymmentä.

Monet paloista saivat alkunsa kulotuksesta. Niitä tehtiin myös alueilla, joilla ruohikkopalovaroitus oli voimassa. Osa aiemmin viikolla syttyneistä maastopaloista syttyi risujen poltosta.

Sunnuntaina Joensuun Multimäessä tuli karkasi maastoon nuorten poikien varomattomasta tulenkäsittelystä, tiedotti Pohjois-Karjalan pelastuslaitos.

Heinikkopalo levisi vain parinkymmenen metrin päähän kahdesta omakotitalosta. Palopaikan vieressä asunut asukas teki ilmoituksen Hätäkeskukseen. Pelastuslaitoksen mukaan tuuli ja kuiva maasto levittivät paloa lähes juoksuvauhtia.

Pirkanmaan pelastuslaitos taas kertoi, että sunnuntaina Lempäälässä heinää syttyi tuleen. Palo lähti roskien poltosta. Pelastuslaitos sai estettyä palon leviämisen pihapiirin rakennuksiin.

Kummassakin maastopalossa henkilö- ja materiaalivahingoilta vältyttiin.

Viikko on ollut erittäin lämmin monissa osissa Suomea. Kuluvan kevään lämpötilaennätys on rikkoutunut jo kahdesti viikon aikana.

Yle kertoi jo aiemmin tällä viikolla kuluvan kevään lämpöennätyksistä. Maanantaina Parikkalassa lämpömittarin elohopea kohosi 17,2 asteeseen, ja lauantaina Kaarinassa rekisteröitiin tasan 18 astetta. Myös sunnuntaina päästiin tasan 18 asteeseen Porissa ja Raumalla.

Auringosta nautittiin Espoon Suvelassa 17. huhtikuuta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Ruohikkopalovaara-alue kasvaa ensi viikolla

Kuiva ja lämmin sää on johtanut siihen, että monessa paikassa maasto on tällä hetkellä erittäin kuivaa, mikä lisää palojen syttymisen riskiä.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalan pelastuslaitos varoitti sunnuntaina erittäin kuivasta maastosta. Pelastuslaitos toivoo, että ihmiset olisivat varovaisia tulen käsittelyssä. Myös tuuli levittää paloa erittäin nopeasti.

Pelastuslaitoksen mukaan tällä hetkellä on turvallisinta pidättäytyä risujen poltoista ja vastaavista toimista.

Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi muistuttaa, että ruohikkopalovaroituksia on voimassa tällä hetkellä Etelä-Suomessa ja osassa Keski-Suomea.

Ilmatieteen laitos on antanut ruohikkopalovaroituksia (siirryt toiseen palveluun) sunnuntaina ainakin Varsinais-Suomeen, Satakuntaan, Uudellemaalle, Kanta-Hämeeseen, Päijät-Hämeeseen, Kymenlaaksoon, Etelä-Karjalaan, Pirkanmaalle, Etelä-Savoon, Etelä-Pohjanmaalle ja Ahvenanmaalle.

Sunnuntaina ja maanantaina on vielä aurinkoista ja lämmintä. Lämpötila voi ylimmillään kohota 17–18 asteen paikkeille. Lämpimintä on lännessä.

Tiistaina sää muuttuu pilvisemmäksi, vaikka sää on edelleen aurinkoinen ja lämmin. Elohopea voi tiistaina kohota ylimmillään 15 asteeseen, mutta lämpötila pysyy laajalti 10–15 asteessa. Tiistaina idässä pilvisyys lisääntyy ja sää viilenee.

– Tiistaina tuuli voimistuu, mikä pahentaa maastopalojen mahdollista leviämistä, Kotakorpi toteaa.

Keskiviikkona pilvisyys lisääntyy selvimmin.

Sateita on tiedossa tämänhetkisessä ennusteessa kunnolla vasta perjantaina, mutta Kotakorpi toteaa, että pitkälle menevään ennusteeseen liittyy epävarmuuksia.

Lue lisää:

.
.