1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aleksei Navalnyi

Navalnyin tukijat kutsuvat venäläisiä osoittamaan mieltään ensi viikolla – Yhdysvallat: Luvassa seuraamuksia, jos Navalnyi kuolee vankilassa

Vankilassa syömälakossa olevan Aleksei Navalnyin terveydentilan kerrotaan heikentyneen.

Aleksei Navalnyi
Mielenosoittajan kyltissä on Navalnyi.
Mielenosoittaja pitää oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyia tukevaa kylttiä Moskovan ydinkeskustassa helmikuun loppupuolella.Grigori Vorobjov / Yle

Venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tukijat kutsuivat sunnuntaina venäläisiä osallistumaan mielenosoituksiin Moskovassa ja Pietarissa 21. huhtikuuta eli ensi keskiviikkona.

Vankilaan tuomittu Navalnyi on syömälakossa ja hänen terveydentilansa sanotaan heikentyneen. Tukijoiden mukaan mielenosoitusten tavoitteena on pelastaa Navalnyin henki.

– On aika toimia. Emme puhu vain Navalnyin vapaudesta vaan hänen hengestään, Leonid Volkov sanoi Facebookissa julkaisemassaan mielenosoituskutsussa.

Volkov toimii keskeisessä roolissa Navalnyin tukijoukoissa. Hän sanoi, että keskiviikon mielenosoituksesta voi tulla ratkaiseva taistelu "absoluuttista pahuutta" vastaan tai siitä voi tulla opposition viimeinen protesti vuosiin.

Hän toivoi, että protesteista tulee massiiviset.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin on määrä pitää samana päivänä vuosittainen linjapuheensa.

Kiistaa terveydenhoidosta

Aleksei Navalnyin lääkärit sanoivat eilen lauantaina, että oppositiojohtajan terveys on heikentynyt nopeasti ja hän on vaarassa saada sydämenpysähdyksen.

Oppositiojohtajan henkilökohtainen lääkäri Anastasia Vasiljeva ja kolme muuta lääkäriä vaativat viranomaisilta välitöntä pääsyä Navalnyin luokse.

Navalnyin tytär Dasha vetosi sunnuntaina viestipalvelu Twitterissä Venäjän viranomaisiin, jotta nämä sallisivat lääkärin vierailla hänen isänsä luona.

Dasha Navalnyi opiskelee Stanfordin yliopistossa Yhdysvalloissa.

Navalnyi aloitti syömälakkonsa maaliskuun lopussa Moskovan lähellä sijaitsevalla vankileirillä. Hän sanoo protestoivansa sitä, että vankilaviranomaiset eivät ole antaneet hänelle kunnollista hoitoa kipuihin.

Viranomaisten mukaan Navalnyille on tarjottu hoitoa, mutta hän on kieltäytynyt siitä ja vaatii saada paikalle vankilan ulkopuolisen lääkärin.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan kertoi sunnuntaina CNN-televisiokanavalla, että Valkoinen talo on varoittanut Venäjää seuraamuksista, jos Navalnyi kuolee vankilassa.

Sullivan sanoi, että Yhdysvallat harkitsee erilaisia mahdollisia toimia. Hän ei kuitenkaan kertonut, millaisista toimista voisi olla kyse.

Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian sanoi sunnuntaina maansa olevan erittäin huolestunut Navalnyin terveydentilasta.

Le Drian sanoi France 3 -televisiokanavalle, että toivottavasti Navalnyin fyysisen terveyden ja vapauden turvaamiseksi ryhdytään toimiin. Hän sanoi, että presidentti Vladimir Putinilla on suuri vastuu asiassa.

Myös Saksan ulkoministeri Heiko Maas vaati Bild-lehdelle antamassa kommentissa, että Navalnyin pitää saada hoitoa sellaisilta lääkäreiltä, joihin hän luottaa.

Lisää aiheesta:

Navalnyin lääkärit vaativat pääsyä vankilaan hoitamaan syömälakossa olevaa oppositiojohtajaa – "Sydämenpysähdys uhkaa"

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden Navalnyin tilanteesta: "Se on todella, todella epäreilua"

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi