1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teisko

Mökkien muuttaminen vakituisiksi asunnoiksi helpottuu Teiskossa – maanomistajien mielestä uusi kaava asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan

Maanantaina hyväksytyssä Pohjois-Tampereen yleiskaavassa närästää erityisesti vyöhykejako, jota pidetään epäoikeudenmukaisena.

Pohjois-Tampereen pinta-ala on kolme neljäsosaa Tampereesta, mutta alueella asuu vain kaksi prosenttia tamperelaisista. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Kun ysitieltä käännytään Teiskoon, ollaan Pohjois-Tampereella. Tästä alkaa naapurikuntiin rajautuva alue, jonka pinta-ala on 75 prosenttia koko Tampereesta.

Tamperelaisista alueella asuu kuitenkin vain kaksi prosenttia.

Vaikka keskustaan on matkaa vain vartin verran, Teisko ja muut pohjoiset alueet ovat Tampereen maaseutua jatkossakin.

– Kyllähän ne ovat osa kehittyvän Tampereen kokonaisuutta ja jotain tästä kasvusta sinne varmasti syntyy, sanoo yleiskaavapäällikkö Pia Hastio Tampereen kaupungilta.

Yleiskaavaan teko aloitettiin valtuustokauden alkaessa ja valmista piti tulla valtuustokaudella. Pia Hastion mukaan kaavan valmistumisen kanssa olisi tullut kiire, jos kuntavaaleja ei olisi siirretty. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Tampereen kaupunginvaltuuston maanantaina hyväksymä Pohjois-Tampereen strateginen yleiskaava (siirryt toiseen palveluun) ohjaa käytännössä rakentamista ja määrittelee pääperiaatteet sille, miten aluetta kehitetään asumisen ja maankäytön osalta.

Hastion mukaan kaava antaa jatkossakin hyvät kasvun mahdollisuudet alueelle. Isoja rakennusprojekteja ei ole kuitenkaan näköpiirissä.

– Rakentaminen toteutuu siellä hyvin pitkälle yksittäisten hankkeiden rakentamista luvittamalla, Hastio sanoo.

Suurin osa Pohjois-Tampereen maista on yksityisomistuksessa. Kaupungilla on tonttimaata oikeastaan ainoastaan Kämmenniemessä.

Vyöhykejako ei miellytä

Kaava on herättänyt paljon keskustelua valmisteluvaiheessa. Kaavan valmisteluun liittyvissä yleisötilaisuuksissa kävi paljon väkeä ja kaavaan tehtiin lähes 40 muistutusta. Erityisesti alueen maanomistajat ja yrittäjät ovat olleet tyytymättömiä.

– Kaavassa harmittavat tällaiset lähinnä rajoittavat tekijät. Siinä on piirretty kovasti ulkoilureittejä, ja toisaalta vyöhykejako rajoittaa rakentamista haja-asutusalueella, sanoo MTK-Teiskon puheenjohtaja Jukka Niemi.

Jukka Niemen tilalla Teiskon Terälahdessa on tilaa asua ja yrittää. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Vyöhykejako mahdollistaa tiiviimmän rakentamisen kyläalueilla ja alueilla, joista palvelut on helppo saavuttaa. Maaseudulla rakentamista rajoitetaan tiukemmin.

Niemi pitää vyöhykejakoa epäoikeudenmukaisena. Hänen mielestään samat säännökset pitäisi olla voimassa koko kunnan alueella.

– Jos vakituinen asuminen keskitetään vain kyläkeskusten läheisyyteen, jää hyödyntämättä isoja alueita. Täällä olisi mainioita paikkoja yhdistää asumista ja yritystoimintaa, jolle taajamissa ei ole tilaa, hän sanoo.

Hyvällä paikalla mökki muuttuu helposti kodiksi

Vyöhykejako koskee myös alueen lähes 3 000 loma-asuntoa. Hyvällä sijainnilla mökki on entistä helpompi muuttaa vakituiseksi asunnoksi, mutta haja-asutusalueella se on edelleen vaikeaa.

– Kun suunnitellaan pysyvää asumista, maankäyttö ja rakennuslain periaatteiden mukaan pitää muodostaa kestävää ja taloudellista yhdyskuntarakennetta. Loma-asumisen sijoittamisella ei tällaisia vaatimuksia ole, Haasio sanoo.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.