1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nälkälakko

Venäjän Britannian-suurlähettiläs: Emme anna Navalnyin kuolla vankeudessa

Suurlähettiläs Andrei Kelinin mukaan Navalnyin sairaanhoidosta tullaan pitämään huolta.

nälkälakko
Andrei Kelin puhuu BBC:n haastattelussa.
Venäjän Britannian-suurlähettiläs Andrei Kelin sanoi BBC:n haastattelussa, että Aleksei Navalnyi pyrkii vain herättämään huomiota.Jeff Over / AFP

Venäjän Britannian-suurlähettiläs Andrei Kelin sanoo yleisradioyhtiö BBC:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että Venäjä ei anna oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin kuolla vankeudessa.

Kelin sanoi perjantaina nauhoitetussa ja sunnuntaina lähetetyssä haastatettelussa, että Navalnyin sairaanhoidosta "tullaan pitämään huolta".

Kelinin mukaan Navalnyi käyttäytyy kuin huligaani, eikä suostu noudattamaan mitään sääntöjä.

– Hänen tarkoituksensa on vain herättää huomiota, Kelin sanoi.

Toimittaja Andrew Marr kysyi Keliniltä, miksi Navalnyi ei saa nähdä omaa lääkäriään, vaikka Venäjän rikoslain mukaan vangin on mahdollista omia rahoja käyttämällä saada ylimääräistä lääketeteellistä, ehkäisevää ja muuta hoitoa. Tähän Kelin vastasi, että muuallakaan maailmassa tällaista ei sallita.

Vankileirillä olevan Navalnyin henkilökohtainen lääkäri Anastasia Vasiljeva ja kolme muuta lääkäriä ovat vaatineet viranomaisilta välitöntä pääsyä Navalnyin luokse.

Vasiljevan Twitter-tilillä julkaistun kirjeen mukaan Navalnyin terveys on heikentynyt nopeasti ja hän on vaarassa saada sydämenpysähdyksen.

Navalnyi on ollut yli kaksi viikkoa syömälakossa ja vaatinut kunnollista lääkärinhoitoa selkäkipuihin sekä raajojen tunnottomuuteen.

Länsimaat vaativat vaativat parempaa kohtelua Navalnyille

Useat länsimaat ovat ilmaisseet huolensa Navalnyin tilanteesta. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan kaikki EU-maat ovat yksimielisiä siitä, että Navalnyin täytyy saada viipymättä hoitoa terveydentilaansa.

– Viesti on hyvin selvä Venäjälle: Navalnyin pitää saada tarvitsemaansa lääketieteellistä apua. Euroopan unioni on nyt sunnuntaina illansuussa reagoinut tähän 27 maan yhteisellä kannanotolla. Samassa yhteydessä ilmaistiin ylipäätään huoli poliittisten oikeuksien yhä heikommasta toteutumisesta Venäjällä, Haavisto kertoi STT:lle sunnuntaina.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan kertoi sunnuntaina, että Valkoinen talo on varoittanut Venäjää seuraamuksista, jos Navalnyi kuolee vankilassa.

Sullivan sanoi, että Yhdysvallat harkitsee erilaisia mahdollisia toimia. Hän ei kuitenkaan kertonut, millaisista toimista voisi olla kyse.

Oppositiojohtaja aloitti maaliskuun lopussa syömälakon Moskovan lähellä sijaitsevalla vankileirillä.

Lue myös:

Venäjä on vahvasti esillä EU:n ulkoministerien kokouksessa – Asialistalla ovat muun muassa Ukrainan tilanne, Navalnyi ja Tsekin karkotukset(18.4.)

Ulkoministeri Haavisto: Navalnyin saatava hoitoa viipymättä, EU-maat yksimielisiä asiasta(18.4.)

Putin viis veisaa läntisen Euroopan reaktioista, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola(18.4.)

Navalnyin tukijat kutsuvat venäläisiä osoittamaan mieltään ensi viikolla – Yhdysvallat: Luvassa seuraamuksia, jos Navalnyi kuolee vankilassa(18.4.)

Navalnyin lääkärit vaativat pääsyä vankilaan hoitamaan syömälakossa olevaa oppositiojohtajaa – "Sydämenpysähdys uhkaa"(17.4.)

Lue seuraavaksi