1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Afrikka

Maastopalo riehuu Etelä-Afrikassa Unescon maailmanperintökohteen rinteillä – video näyttää miten tuli tuhosi Kapkaupungin yliopiston historiallisen kampuskirjaston

Maastopalo syttyi sunnuntaina kaupungin liepeillä sijaitsevassa Pöytävuoren kansallispuistossa. Tulipalo on vahingoittanut ihmisten koteja ja historiallisia rakennuksia.

Etelä-Afrikka
Palomiehet yrittävät sammuttaa Pöytävuoren kansallispuistossa riehuvaa maastopaloa.
Palomiehet yrittävät sammuttaa Pöytävuoren kansallispuistossa riehuvaa maastopaloa.

Etelä-Afrikan Kapkaupungin liepeillä sijaitsevan Unescon maailmanperintökohteen Pöytävuoren rinteillä riehuva maastopalo on levinnyt kaupungin yliopistoon.

Palo on tuhonnut kampuksella sijaitsevan historiallisen kirjaston ja sadat opiskelijat ovat joutuneet pakenemaan.

Palomiehet kantavat työkaveriansa.
Etelä-Afrikan Kapkaupungin liepeillä sijaitsevalla Pöytävuorella syttyi maastopalo sunnuntaina. Palomiehet kantoivat kuumuudesta ja savusta uupunutta työkaveriansa pois palopaikalta.Rodger Bosch / AFP

Sunnuntaina syttyneestä maastopalosta kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Kapkaupungin pormestarin Dan Platon mukaan ainakin yksi palokunnan jäsen on joutunut sairaalaan saamiensa palovammojen vuoksi. CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) mittavan tulipalon sammutustöihin on osallistunut yhteensä yli 120 palokunnan jäsentä.

Viranomaisten mukaan tulipalo on vahingoittanut niin ihmisten koteja kuin historiallisia rakennuksiakin. Etelä-Afrikan yleisradioyhtiö SABC kertoo (siirryt toiseen palveluun), että Kapkaupungin Mowbray'ssa sijaitseva historiallinen tuulimylly Mostert's Mill on tuhoutunut tulipalossa.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Pöytävuoren kansallispuisto on pyytänyt sosiaalisessa mediassa vaeltajia poistumaan alueelta ja autoilijoita siirtämään ajoneuvonsa puiston lähettyviltä.

Kansallispuistossa sunnuntaina ollut Lisette Lombard kertoo Twitteriin julkaisemallaan videolla juosseensa tulipaloa karkuun.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

– Autoni tuhoutui tulipalossa kuten muidenkin autot ja ravintola, mutta luojan kiitos olemme turvassa. En ole koskaan kokenut tulipaloa, joka leviää niin ennakoimattoman nopeasti. Kunnioitan palokuntaamme niin paljon, Lombard kiitteli myöhemmässä tviitissä (siirryt toiseen palveluun).

Palon arvioidaan levinneen avotulesta

Maan kansallispuistoja hallinnoivan South Africa National Parksin (SANP) tiedotteen mukaan (siirryt toiseen palveluun) alueella on suljettu teitä ja lähistöllä kulkevia kehotetaan olemaan valppaana.

Yhdysvaltalaislehti Washington Post kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun), että koditon ihminen olisi sytyttänyt palon vahingossa. Arvio perustuu SANP:n tekemään tutkintaan.

SANP:n tiedotteen mukaan alueella oli ollut erittäin vanhoja mäntyjä ja niistä irronneita osasia, mikä vaikutti osaltaan tulen nopeaan leviämiseen. Lisäksi maastopalon kerrotaan muodostaneen tuulenvirtauksen, joka nopeutti leviämistahtia entisestään.

Palomiehet sammuttavat palaavaa kirjastoa Kapkaupungissa.
Kapkaupungin yliopiston lähes 200 vuotta vanha kirjasto tuhoutui tulipalossa.Rodger Bosch / AFP

Viranomaisten mukaan hälytys palosta saatiin sunnuntaiaamuna.

AFP:n ja SABC:n mukaan sammutustöissä on ollut apuna kolme helikopteria, jotka pudottavat vettä lieskojen päälle.

SANP:n tiedotteen mukaan Pöytävuoren kansallispuiston pelastushenkilöstön edustajan mukaan alueella olisi sen sijaan käytössä neljä helikopteria, minkä lisäksi paikalla on säiliö- ja paloautoja.

Kapkaupunki on maan toiseksi suurin asutuskeskus.

Lue seuraavaksi