1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Netti, ystävät ja läheiset ovat tärkeitä, kun koronarokotuksista tiedotetaan – nopeasti muuttuviin tilanteisiin tarvitaan nopeita tiedotuskanavia

Kaupungit luottavat pääasiassa nettiin koronarokotusajoista tiedotettaessa. Isoimmat pohjalaiskaupungit eivät suunnittelle henkilökohtaisen kirjeen tai tekstiviestin käyttöönottoa.

koronavirus
Lattialle kiinnitetty nuolella varustettu opastarra näyttää suunnan kohti rokotuspaikkaa.
Koronarokotuksista tiedotettaessa nopeus on valttia. Kysyimme tiedotuskanavien käytöstä Vaasasta, Seinäjoelta, Soitelta ja JIK-alueelta. (Kuvituskuva) Tiina Jutila / Yle

Massarokotukset koronavirusta vastaan ovat alkamassa.

Koronarokotteita on nyt hyvin saatavilla ja niitä sekä vapaita rokkotusaikoja riittää.

Monin paikoin yli-60 vuotiaiden rokotukset ovat jo alkaneet aikaisempien ryhmien lisäksi. Rokotukset ovat myös vähitellen laajenemassa, uusiin nuorempiin ikäryhmiin.

Kokkola, Seinäjoki ja Vaasa luottavat nettiin parhaana tiedotuskanavana omasta rokotusvuorosta ja ajanvarauksesta

Seinäjoki luottaa rokotusajoista kertomisessa nettiin ja sanomalehtiin.

Netti on paras ja nopein tiedotuskanava, uutta tietoa voi laittaa päivittäin, kerrotaan Seinäjoen terveyskeskuksesta. Myös sanomalehdissä kuten esimerkiksi Pohjankyröstä ja Ilkka-Pohjalaisessa tiedot ajanvarauksista löytyvät Seinäjoki tiedottaa -palstalta.

Näitä seuraamalla saa varmimmin tiedon koska oman ikäryhmän rokotusajat ovat varattavissa. Henkilökohtaisia kirjeitä tai tekstiviestejä rokotusvuorolaisille koskien omaa vuoroa ei olla ottamassa käyttöön, kerrotaan Seinäjoelta.

– Ainakaan tässä vaiheessa meillä ei ole tarkoituksena lähettää kirjeitä ikääntyneille, koska rokotekattavuus on jo niin hyvä. Ilmoitellaan varmaan netissä ja lehdissäkin taas, ja rokotukseen voi tulla vaikka oma vuoro ei olisikaan. Siinä vaiheessa, kun massarokotukset alkavat, ei omia vuoroja niin olekaan, pohtii Seinäjoen terveyskeskuksen johtava lääkäri Tiina Perä.

Keski-Pohjanmaa luottaa Soiten koronasivuihin tiedottamisessa

Myös Keski-Pohjanmaalla Soite luottaa koronarokotevuoroista tiedottamisessa nettiin, somekanaviin ja myös mediaan Keski-Pohjanmaalla. Kukaan ei saa tietoa rokotevuorostaan henkilökohtaisesti eli tekstiviestillä tai kirjeellä.

Palvelualuejohtaja Jukka Aro myöntää, että osin luotetaan siihen, että ihmiset seuraavat tiiviisti rokotusten etenemistä esimerkiksi Soiten koronasivuilta. Lisäksi rokotuksista informoidaan nyt ilmaisjakelulehdissä.

Koronarokotukset laajenevat tällä viikolla yli 60-vuotiaisiin Keski-Pohjanmaalla.

Vaasa kehottaa myös vinkkaamaan kaverille rokotusvuoroista ja -ajoista

Myös Vaasa luottaa nettiin ja someen tiedon jakamisessa rokotusvuoroissa. Vaasa ilmoittaa myös sanomalehdissä, mutta kaupungin mukaan printtimedia on usein liian hidas, jos tiedot pitää saada nopeasti asukkaille.

Netin lisäksi Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta peräänkuuluttaa myös ihmisiä pitämään huolta toisistaan ja vinkkaamaan, jos sattuu huomaamaan ystävää tai läheistä koskevan tiedon ajanvarauksmahdollisuudesta.

– Toivon mukaan, jos joku kansalainen huomaa lähipiirissä olevaa ihmistä koskevaa tietoa, hän ottaa tätä hihasta ja vinkkaa asiasta. Sitten soitatte vaikka yhdessä terveysasemalle niin asia saadaan järjestykseen. Vaasan kokoisessa kaupungissa tieto kulkee nopeasti tällaisia viidakkorumputyyppisiä tiedotuskanavia pitkin, Kaukoranta sanoo.

Myös Kurikka, Ilmajoki, Jalasjärvi ja Jurva ovat aloittaneet yli 60-vuotiaiden rokotukset

JIK-alue on samoilla linjoilla Seinäjoen ja Vaasan kanssa.

Jalasjärven, Jurvan, Ilmajoen ja Kurikan nettisivuilla ja facebookista löytyy ajantasaisin tieto rokotusvuoroista. Lisäksi JIKillä on käytössä neuvontapuhelin, josta voi kysyä tilannetta. Neuvontapuhelin on eri kuin ajanvarauspuhelin.

Vanhemmat ikäluokat ovat pääsääntöisesti tilanneet ajan puhelimella, kerrotaan kuntayhtymästä.

Lisäksi kuntayhtymä ilmoittaa alueen neljässä paikallislehdessa aina kun rokotukset avautuvat uudelle ryhmälle.

Kun rokotukset avautuivat riskiryhmille ja muitakin yhä nuorempia ikäryhmiä rokotetaan, niin sähköinen ajanvaraus on lisääntynyt. JIKissä uskotaan, että myöhemmin ikäluokkien nuorentuessa sähköinen ajan varaaminen lisääntyy ja puhelinkontaktit vähentyvät.

JIK-alueella rokotutukset ovat nyt laajenneet yli 60-vuotiaisiin. Rokotusaikoja on hyvin saatavilla.

Lue täältä lisää Ylen uutisia koronatilanteesta maakunnittain koottuna.

Lue seuraavaksi