1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työllisyys

Etelä-Savon lääkäripula on pitkittynyt eikä hoitajia löydetä edes vakituisiin paikkoihin

Ammattikunnissa etenkin myyjistä on sen sijaan selvää ylitarjontaa.

työllisyys
Sairaanhoitaja käytävällä, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.
Hoitajia on vaikea saada Etelä-Savossa niin määräaikaisiin kuin vakituisiinkin työsuhteisiin. Kuvituskuva. Jari Kovalainen / Yle

Etelä-Savossa on eniten pulaa sosiaali- ja terveysalan työntekijöistä, ilmenee TE-palvelujen ammattibarometristä.

Lääkäreistä, lähihoitajista, sairaanhoitajista, sosiaalityöntekijöistä ja puheterapeuteista on pulaa koko maakunnassa. Työvoimatarpeeseen vaikuttaa mittava eläköityminen, vaihtuvuus ja osin myös alan työpaikkojen lisääntyminen.

– Lääkärien osalta varsinkin perusterveydenhuollossa on pitkittynyt lääkäripula. Siihen on moniakin toimia ja esimerkiksi etälääkäripalvelut ovat tuoneet ratkaisuja, kertoo Essoten sairaanhoitopiiri kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen.

Hoitajapula on lääkäripulaakin monimutkaisempi asia.

– Sijaisia on vaikea saada, eikä kaikilta osin ole vakituisiinkaan paikkoihin hakijoita. Hoitajapula koskee niin erikoissairaanhoitoa, perusterveydenhuoltoa kuin vanhus- ja vammaispalvelujakin.

Sen sijaan esimerkiksi myyjän ammatissa on maakunnassa reipasta ylitarjontaa, joka kasvaa kokoajan. Toimistotyöntekijöiden kysyntä on puolestaan vähäistä ja supistuu edelleen, koska alan osaamisvaatimukset kasvavat.

Myös sähköasentajia on paljon työttömänä, koska monilla on vaikeuksia päästä työurallaan alkuun, kerrotaan Etelä-Savon TE-toimistosta.

Lue seuraavaksi