Hyppää sisältöön

VTV:n Tytti Yli-Viikari astui vihdoin julkisuuteen sunnuntaina Ylellä – kriisiviestijä: "Hän ei juuri osoittanut empatiaa kansalaisten mielipiteille"

VTV:n virasta pidätetty pääjohtaja Tytti Yli-Viikari kommentoi eilen ensimmäistä kertaa julkisuuteen nousseita väärinkäytösepäilyjä.

Tytti Yli-Viikari oli eduskunnan kansliatoimikunnan kuultavana eduskunnan Pikkuparlamentissa 8. huhtikuuta. Kuva: Jani Saikko / Yle

Maan tunnetuin kriisiviestintäkonsultti Harri Saukkomaa yllättyi myönteisesti valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin eilisiltaisesta esiintymisestä Arto Nybergin haastattelussa Ylen Tv 1:llä.

Virastaan pidätetty pääjohtaja on ollut tähän asti hiljaa, mutta kommentoi medialle sunnuntai-iltana ensimmäistä kertaa julkisuuteen nousseita väärinkäytösepäilyjä, joita on puitu julkisuudessa jo pitkään.

– Hän puhui haastattelussa selkeästi, eikä esiintymisessä näkynyt hermostumista. Tilanteeseen nähden hän piti itsensä hyvin kasassa ja torjui päättäväisesti (Nybergin heittämiä) kierrepalloja, arvioi Saukkomaa.

Saukkomaa toimii viestintätoimisto Tekirin hallituksen puheenjohtajana. Hän korostaa, että Tekir ei ole antanut viestintäkoulutusta Yli-Viikarille eikä VTV:lle. Jutussa niin ikään haastateltu viestintätoimisto Ellun kanat ei myöskään ole viestintäkouluttanut Yli-Viikaria.

  • Eduskunnan kansliatoimikunta on pidättänyt VTV:n pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin virasta tähän kohdistuvan KRP:n rikostutkinnan ajaksi.
  • Epäillyt teot liittyvät virkamiehen palkanmaksuun ilman työvelvoitetta sekä työmatkojen lentopisteiden käyttöön.
  • Toimikunta katsoo tutkinnan selvästi heikentävän Yli-Viikarin edellytyksiä toimia tehtävässään. Yli-Viikarin mukaan näin ei ole.
  • Yli-Viikari kiistää rikosepäilyt: "Tiedän, etten ole syyllistynyt virkarikoksiin", Yli-Viikari kommentoi Arto Nybergin haastattelussa sunnuntaina.
  • Yli-Viikaria ei ole irtisanottu. Mahdollisesta irtisanomisesta päättäisi eduskunnan täysistunto tarkastusvaliokunnan mietinnön perusteella.

Nybergin haastattelussa käytiin läpi muun muassa matka- ja meikkauskuluja, lentopisteitä ja VTV:n roolin väitettyä muuttumista "puudeliksi" Yli-Viikarin kaudella. Yli-Viikari torjui kaikki väitteet päättäväisesti.

Saukkomaan mielestä Yli-Viikari epäonnistui siinä, että hän keskittyi kommenteissaan tosi vahvasti juridiikkaan, kun vastauksissa olisi pitänyt huomioida myös mielikuvat ja tunteet, joita kohun aikana on syntynyt ja jotka ovat vaikuttaneet VTV:n maineeseen.

– Hän ei juuri käsitellyt kansalaisten mielikuvia tapahtumista, eikä osoittanut empatiaa kansalaisten mielipiteille. Yli-Viikari olisi voinut suhtautua vakavammin näiden kysymysten asetteluun, koska VTV on eduskunnan alainen laitos.

Harri Saukkomaan mielestä Tytti Yli-Viikarin kannattaa jatkaa nyt aloittamaansa viestintälinjaa. Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP

Piilottelu kostautui

Yli-Viikarin noudattamasta viestintästrategiasta Saukkomaa löytää saman perusvirheen, jonka Yli-Viikari myönsi itsekin Nybergin haastattelussa:

– Mokani on se, etten ole lähtenyt oikomaan tarpeeksi ajoissa puutteellisia ja vihjailevia viestejä, jotka nyt antavat epäilyksen varjon viraston hyvän työn päälle, Yli-Viikari mainitsi.

Kriisiviestinnän johtava asiantuntija Antti Pikkanen viestintätoimisto Ellun kanoista sanoo, että Yli-Viikarin pitkään noudattama hiljaisuus on ollut poikkeuksellinen viestintävalinta.

– Jos haluaa päättää keskustelun nopeasti, niin usein kannattaa osallistua keskusteluun.

Saukkomaan mukaan jatkuva piilossa pysyttely ei koskaan kasvata luottamusta. Yli-Viikari olisi Saukkomaan mielestä päässyt selvästi vähemmällä, jos hän olisi tullut aikaisemmin julkisuuteen oikomaan ja korjaamaan väitteitä ja mielikuvia. Yli-Viikarin olisi kannattanut Saukkomaan mukaan tulla ulos jo kohun "ensimmäisessä aallossa", jossa keskiössä olivat meikkaus- ja matkakulut. Hän olisi voinut järjestää vaikka klassisen tiedotustilaisuuden.

– Koska hän ei tehnyt sitä, hänestä ehti muodostumaan mielikuva. Kaikissa viestintäkriiseissä on ajankohta, jossa on vielä mahdollisuus itse vaikuttaa mielikuvaan, mutta hän tuli ulos todella liian myöhään.

– Täytyy myös muistaa, että juuri kukaan ei tuntenut Yli-Viikaria julkisuudessa ennen kohua. Eli kohu määritteli hänet myös henkilönä.

Ulostulo kannatti

Nybergin haastattelu oli Saukkomaan mielestä kannattava liike Yli-Viikarilta, ja hänen kannattaa jatkaa aloittamaansa avoimuutta kohun edelleen jatkuessa.

– Mediassa ei kannata hypätä jatkuvasti, mutta tulee paikkoja, joissa se on paikallaan. Totaaliset virhetulkinnat ja väärät mielikuvat pitää pystyä oikaisemaan nopeasti.

Pikkasen mielestä olennaista on jo etukäteen miettiä seuraukset alusta loppuun ja tehdä valinta toteutettavasta viestinnästä.

– Yli-Viikari on nyt tehnyt valinnan, että lähtee julkisuuteen. Valitussa strategiassa on järkevää pysyä.

Lue lisää:

.
.