Hyppää sisältöön

Kotka ja Hamina kisaavat edelleen akkumateriaalitehtaista Vaasaan tehdystä aiesopimuksesta huolimatta – Suomen Malmijalostus: "Ne ovat erillisiä hankkeita"

Yhtiö aikoo tehdä investointipäätökset vuoden loppuun mennessä.

Suomen Malminjalostuksen suunnittelemissa tehtaissa valmistettaisiin materiaaleja sähköautojen akkuihin. Kuvituskuva. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Suomen Malmijalostus jatkaa akkumateriaalitehtaiden suunnittelemista Kotkaan ja Haminaan, vaikka yhtiö kertoi tänään suunnittelevansa tehdasinvestointia Vaasaan.

Kumppanina ja tehdasinvestoinnin vetäjänä toimii brittiläinen pörssiyhtiö Johnson Matthey.

Vaasan kaupunki ja brittiläinen pörssiyhtiö Johnson Matthey ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen katodimateriaalitehtaasta. Tehtaan olisi tarkoitus olla toiminnassa vuonna 2024.

Valtion omistama Suomen Malmijalostus on suunnitellut avaavansa Suomeen kaksi uutta akkumateriaalitehdasta, jotka valmistaisivat muun muassa sähköautojen litium-akuissa tarvittavia materiaaleja.

Ehdolla sijoituspaikoiksi ovat Kotka, Hamina, Kokkola ja Vaasa.

Kymenlaaksossa yksi vaihtoehto on rakentaa molemmat tehtaat Kotkan Keltakallion alueelle. Toisessa vaihtoehdossa katodimateriaalin esiastetta valmistava prekursoritehdas tulisi Haminan Hillonkylään ja jalostustehdas Kotkan Keltakallioon.

Päätökset vuoden loppuun mennessä

Suomen Malmijalostus Oy:n toimitusjohtaja Matti Hietanen sanoo Ylelle, että tänään allekirjoitettu aiesopimus Vaasan-tehtaasta ei vaikuta yhtiön suunnitelmiin Kotkassa ja Haminassa.

– Ne ovat erillisiä hankkeita, ja niissä on erilliset toimijat mukana. Parhaimmassa tapauksessa nämä kaikki rinnakkaiset hankkeet toteutuisivat, Matti Hietanen sanoo.

Kotkassa ja Haminassa ympäristövaikutusten arviointi on loppusuoralla.

Yhtiö alkoi alkuvuodesta hakea yhteistyökumppania Haminaan. Suomen Malmijalostus ja kiinalainen teknologiayhtiö CNGR ovat valmistelleet kannattavuusselvitystä Haminaan mahdollisesti rakennettavasta prekursoritehtaasta.

Hietasen mukaan kaikissa hankkeissa tehdään nyt valmistelutöitä ja mennään kohti investointipäätöksiä.

– Kaikissa näissä hankkeissa pyritään siihen, että tämän vuoden loppuun mennessä olisi tietoa siitä, miten hankkeet etenevät ja saadaan seuraavia ratkaisuja, Matti Hietanen sanoo.

.
.