1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sulkavuoren keskuspuhdistamo

Video: Tampere sai jälleen uuden maamerkin – jättiläispiippu rakennettiin samalla tekniikalla kuin Näsinneula

Sulkavuoren jätevedenpuhdistamon 60 metriä korkea poistoilmapiippu on noussut täyteen komeuteensa.

Sulkavuoren keskuspuhdistamo
Sulkavuoren piippu valmistui parissa viikossa
Sulkavuoren piippu valmistui parissa viikossa

Tampereen Sulkavuoren jättimäisen keskuspuhdistamon näyttävin osa on valmis. Urakka valmistui reilussa parissa viikossa.

– Sää on suosinut rakennustöitä, sanoo Skanskan aluevastaava Mikael Vuorijärvi.

Piippu saavutti lakikorkeutensa keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Jäljellä on enää muottien ja katosjärjestelmien purkutöitä, jotka jatkuvat huhtikuun loppuun asti.

Skanskan aluevastaava Mikael Vuorijärvi. Sulkavuoren poistoilmapiipputyömaa 19. huhtikuuta 2021. Piippu on 44 metrin korkeudessa.
Miikka Varila / Yle

Kuusikymmentä metriä korkeaa poistoilmapiippua on valettu liukuvalumenetelmällä. Samalla tekniikalla rakennettiin Näsinneula 1970-luvun alussa. Näsinneulalla on mittaa 168 metriä, mikä tekee siitä Suomen korkeimman rakennuksen.

– Muottia nostettiin minuutin välein muutama sentti kerrallaan ylöspäin. Päivätahti on ollut kuutisen metriä, ja betonia on mennyt kuutio tunnissa, Vuorijärvi kertoo.

Tampereen Sulkavuoden puhdistamo-biokaasulaitos aloittaa toimintansa vuonna 2025. Nyt pystytetyllä piipulla sen synnyttämät hajukaasut ohjataan korkeampiin ilmakerroksiin.

Sulkavuoren poistoilmapiipputyömaa 19. huhtikuuta 2021. Näkymä Tampereen keskustaa kohti.
Miikka Varila / Yle

Poistoilmapiipun huippu keikkuu peräti 191 metriä merenpinnan yläpuolella. Vertailun vuoksi toisen Tampereen kuuluisan maamerkin Tornihotellin katto kurottaa viisi metriä alemmas, 186 metriin merenpinnan yläpuolelle.

Lue lisää:

Keskuspuhdistamon poistoilmapiippua valetaan nyt – se rakennetaan kuten Näsinneula ja kohoaa Tornihotellia korkeammalle merenpinnasta

Sulkavuoren biokaasulaitos sai ympäristöluvan – poistoilmajärjestelmän myötä ympäristöön ei pitäisi levitä hajuhaittoja

Sulkavuoren puhdistamon käyttöönotto viivästyy suunnitellusta – jätevesien käsittely alkaa kesällä 2025

Lue seuraavaksi