1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Keski-Suomi koronaepidemian perustasolla, Jyväskylä niukasti kiihtymisvaiheessa – "Turvaohjeita noudattamalla meille tulee hyvä kevät ja kesä", sanoo tartuntatautilääkäri

Aamupäivällä kokoontunut Keski-Suomen sairaanhoitopiirin koronanyrkki päätti Keski-Suomen siirtymisestä epidemian perustasolle. Jyväskylässä täyttyvät kuitenkin edelleen kiihtymisvaiheen kriteerit.

koronavirus
Jyväskylän keskussairaalan pihalla autojno korona näytteeottopaikalla

Koronatartunnat ovat Keski-Suomessa vähentyneet kuluneen kahden viikon aikana. THL:n mukaan tartuntoja on Keski-Suomessa ollut viimeisten 14 vuorokauden aikana 90, kun sitä edeltäneiden 14 vuorokauden aikana tartuntoja oli 160.

Maanantaina aamupäivällä kokoontunut Keski-Suomen sairaanhoitopiirin koronanyrkki on päättänyt että Keski-Suomi siirtyy nyt koronaepidemian perustasolle, Jyväskylää lukuunottamatta.

– Jyväskylässä on vielä kiihtymisvaiheen tunnusluvut, mutta kehitys menee oikeaan suuntaan ja Jyväskylässäkin ollaan jo lähellä perustasoa, kertoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen.

Kinnunen kertoi Yle Jyväskylän suorassa verkkolähetyksessä, että Keski-Suomen tiedot on annettu tiedoksi sosiaali- ja terveysministeriölle. Kinnusen arvio on, että jos tilanne maakunnassa ja Jyväskylässä jatkuu rauhallisena, esimerkiksi ravintoloiden aukioloaikoja voidaan väljentää jo ensi viikolla.

Jyväskylä ensi viikolla perustasolle

Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä arvioi kokouksessaan tänään, että Jyväskylä saattaa siirtyä perustasolle ensi viikolla. Kaupunki on laatinut suunnitelman (siirryt toiseen palveluun) koskien rajoitusten väljentämistä, kertoo Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

– Toukokuun alussa kokoontumisrajoituksia väljennetään 10 henkilöön ja se mahdollistaa esimerkiksi aikuisten ulkona tapahtuvan joukkueurheilun kolmella ylimmällä sarjatasolla.

Toisen asteen ja korkeakoulujen etäopetussuosituksesta luovutaan tästä päivästä alken.

Jyväskylässä oli viime viikolla vain 21 koronatartuntaa ja esimerkiksi viikonloppuna tartuntoja ei kahtena päivänä ollut lainkaan. Myös tartuntaketjut tunnetaan hyvin, kertoo Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.

– Nyt kun noudatetaan turvaohjeita, meille tulee hyvä kevät ja kesä. Tosin maskeja tullaan käyttämään vielä pitkään, Käsmä sanoo.

Kesällä tartuntamäärät tippuvat

Heinäkuussa Keski-Suomessa on todennäköisesti saavutettu 70 prosentin rokotekattavuus, ja ollaan Kinnusen mukaan lähellä normaalia arkea. Tällä hetkellä rokotettuja on 23 prosenttia maakunnan yli 16-vuotiaista.

– Jos jaksetaan, niin aika normaaliin kesään ollaan menossa.

Kinnunen muistuttaa, että naapurimaissa Ruotsissa ja Virossa tilanne on huomattavasti Suomea huonompi.

– Kesää kohti tartunnat tippuvat. Syystä ei ole varmaa tietoa, mutta auringonvalolla ja ilman kuivumisella on merkitystä. Ihmiset ovat ulkona ja hajaantuvat mökeille, se vaikuttaa asiaan.

Kinnusen mukaan koronan hallinnassa ollaan nyt paljon viisaampia kuin vuosi sitten.

– On nähty, että epidemiaa pystytään hallitsemaan: jos tulee ryppäitä, kohdennetuilla toimenpiteillä saadaan tilanne käännettyä.

Voit keskustella aiheesta 20.4. klo 23.00 saakka.

Lue seuraavaksi