Hyppää sisältöön

Maastopyöräilijän kansallispuistossa ampunut sai ehdollisen vankeustuomion

Tekijä joutuu maksamaan uhrin vanhemmille kärsimyskorvauksia yhteensä 12 000 euroa.

Arkistokuva Urho Kekkosen kansallispuistosta. Kuva: Pekka Kauranen / Yle

Lapin käräjäoikeus antoi tänään tuomion tapauksessa, jossa metsästäjä ampui vahingossa maastopyöräilijän viime syksynä Urho Kekkosen kansallispuistossa.

Kansallispuistossa metsällä ollut mies sai yhden vuoden ja neljän kuukauden ehdollisen vankeustuomion törkeästä kuolemantuottamuksesta ja metsästysrikoksesta. Hänet tuomittiin myös menettämään aseensa valtiolle.

Vuonna 1954 syntynyt metsästäjä oli luullut virheellisesti, että tähtäimessä oli metso. Maastopyöräilijän vaatetuksessa oli vihreää ja mustaa eli samoja värejä kuin metson värityksessä. Metsästäjän ja maastopyöräilijän välimatka oli 75 metriä.

Tuomitun metsästäjän mukaan hän oli jo tehnyt päätöksen olla ampumatta, kun ase laukesi vahingossa. Käräjäoikeus piti tällaista tapahtumien kulkua mahdollisena, koska aseen laukaisukoneisto oli Poliisihallituksen arvion mukaan erittäin herkkä. Ase oli lauennut vahingossa myös kaksi kertaa aiemmin.

Maastopyöräilijä sai laukauksesta osuman ylävartaloonsa. Hän menehtyi tapahtumapaikalla.

Käräjäoikeuden mukaan metsästäjän olisi pitänyt olla erittäin huolellinen, koska hän tiesi aseensa herkkyyden. Käräjäoikeus piti huolimattomuutta törkeänä ottaen huomioon ihmishengen suojelun tärkeyden ja kuoleman aiheuttamisen todennäköisyyden.

Tekijä tuomittiin maksamaan uhrin vanhemmille kärsimyskorvauksia yhteensä 12 000 euroa. Ansionmenetyksistä, oikeudenkäyntikuluista ja hautajaiskuluista maksetut korvaukset yhteen laskettuna korvaussumma nousi noin 43 000 euroon.

Metsähallitus on päätynyt tapauksen jäljiltä esittämään metsästyskieltoa kansallispuistojen vilkkaimpien retkeilyreittien läheisyyteen.