1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. George Floydin kuolema

George Floydin kuolemasta syytetyn poliisin oikeudenkäynnissä kuullaan tänään loppupuheenvuorot, tuomio saattaa vaikuttaa siihen, miten amerikkalaispoliisit käyttävät jatkossa voimaa

Myöhemmin annettavan tuomion uskotaan vauhdittavan poliisin toiminnan uudistamista.

George Floydin kuolema
Black Lives Matter-mielenosoittajia Menorcalla.
Black Lives Matter -mielenosoitukset ovat levinneet ympäri maailman. Espanjalle kuuluvalla Menorcan saarella osoitettiin mieltä kesäkuussa 2020.David Arquimbau Sintes / EPA

Maksupetosta yrittäneen George Floydin kiinniottoa ja poliisi Derek Chauvinin pidätysotetta esittävää videota on katseltu Yhdysvaltain ja maailman lisäksi tuntitolkulla myös oikeussalissa Minneapolisin kaupungissa.

Myös itse oikeudenkäyntiä seurataan poikkeuksellisella mielenkiinnolla.

The New York Times -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan oikeuskäsittelyn keskeiset kohdat liittyvät poliisin voimankäyttöön, Floydin elimistön lääke- ja huumemääriin ja vaikutukseen paikalla olleisiin sivullisiin.

Syyttäjä: Chauvin käytti liikaa voimaa

Entistä poliisia Derek Chauvinia syytetään taposta ja kuolemantuottamuksesta. Hän voi saada tuomittuna jopa 40 vuotta vankeutta.

Syyttäjät ovat kuulleet todistajia, jotka näkivät koko pidätystilanteen ja sen yhdeksän ja puoli minuuttia kestäneen vaiheen, jossa Chauvin painoi polvellaan Floydia niskasta.

Todistajat kertoivat kokevansa surua ja pelkoa. Osalla on huono omatunto, koska he eivät puuttuneet tilanteeseen.

Osa kuulluista kertoi nähneensä, että hengitysvaikeuksia valittaneen Floydin henki oli vaarassa. He pyysivät huutamalla Chauvinia nostamaan polvensa.

Floyd ei myöskään pystynyt noudattamaan poliisin kehotusta nousta ylös. Yksi todistaja sanoi kuulleensa Floydin huutavan hädissään äitiä. Syyttäjäpuolen mukaan kuolinsyy oli hapenpuute ja tukehtuminen.

Syyttäjä Jerry Blackwell sanoi avauspuheenvuorossaan, että Chauvin toimi vastoin poliisin menettelytapoja ja toimi tunteettomasti. Syyttäjän mukaan Chauvin käytti kohtuutonta voimaa.

Oikeudessa kuullun ensihoitajan mukaan ambulanssin tullessa paikalle Floydin pulssia ei enää tuntunut.

Puolustus: Huume- ja lääkecocktail aiheuttivat kuoleman

Puolustus on pyrkinyt osoittamaan huumaavien aineiden käytön tai sydänsairauden aiheuttaneen Floydin kuoleman.

44-vuotiaan Chauvinin asianajaja Eric Nelson sanoi Floydin olleen pidätyshetkellä huumeiden vaikutuksen alainen ja vastustaneen pidätystä.

Floydin elimistöstä löytyi fentanyylia ja metamfetamiinia.

Nelsonin mukaan 19 vuotta poliisina palvellut Chauvin toimi pidätystilanteessa oikein. Asianajaja korosti, että vaikka voimankäyttö ei olekaan miellyttävä asia, se on tärkeä osa poliisin toimintaa.

Tyttöystävä kertoi yhteisestä lääkeriippuvuudesta

George Floydin kuolema viime vuoden toukokuussa nosti hänet ympäri maailmaa levinneen, rakenteellista rasismia ja poliisiväkivaltaa vastustavan Black Lives Matter -liikkeen keskushahmoksi.

Oikeudessa kuultiin pilkahduksia myös Floydin yksityiselämästä. Hänen kanssaan kolme vuotta seurustellut Courteney Ross kuvaili muun muassa pariskunnan kuljeskelua eri puolilla Minnesotaa.

Ross avasi myös parin huumeriippuvuutta. Tyttöystävän mukaan päihdekierre alkoi lääkereseptistä, sillä opioidiriippuvuudesta on vaikea pyristellä eroon.

Tuomio vaatii yksimielisen päätöksen. Se annetaan arviolta noin viikon kuluttua.

Chauvinin lisäksi syytettynä on kolme muuta poliisia. Heidän oikeudenkäyntinsä on määrä alkaa myöhemmin tänä vuonna.

Lue lisää:

Minnesota jännittää Chauvinin tuomiota – Poliisiväkivallalle veljensä menettänyt Stevante Clark Ylelle: Toivon, että kuolemat johtavat muutoksiin

George Floydin perhe saa 27 miljoonaa dollaria Minneapolisin kaupungilta

Lähteet: AFP, REUTERS

Lue seuraavaksi