Hyppää sisältöön

Aurinkoinen terassi vei voiton sukkapuikoista – osa ravintoloista avasi ovensa, seurasimme terassitunnelmia Lappeenrannassa

Lappeenrantalainen Pikku Pete avasi heti maanantaina. Esimerkiksi osa Eekoon paikoista on vielä kiinni.

Aurinkoinen terassi vei voiton sukkapuikoista
Aurinkoinen terassi vei voiton sukkapuikoista

Lappeenrantalaisen Pikku Peten terassilla paistaa maanantai-iltapäivänä aurinko.

Kuuden viikon ravintolasulku on päättynyt, ja yrittäjä Harri Kontinen on päättänyt avata kuppilan. Päätös syntyi helposti, vaikkei Kontinen uskokaan toiminnan olevan tiukoilla rajoituksilla kannattavaa.

– Pääsee tekemään jotakin, eikä vain istu kotona ja odota jotakin tulevaksi. Aurinko paistaa, kevät tulee. Mieli on parempi tänään, Kontinen kuvailee.

Ravintolasulun päätyttyä ravintoloiden toimintaa rajoitetaan edelleen tiukasti. Anniskelu päättyy esimerkiksi Etelä-Karjalassa kello 17, jonka jälkeen baarit saavat olla auki vielä tunnin ja ruokaravintolat kaksi tuntia.

Myös asiakaspaikkojen määrää on rajoitettu: baarin sisätiloissa voi olla käytössä kolmasosa ja ruokaravintolassa puolet paikkamäärästä. Myös terasseilla jokaisella asiakkaalla on oltava oma istumapaikka.

Yle seurasi tunnelmia Pikku Peten terassilla maanantai-iltapäivänä kello 15.05. Toimittajana lähetyksessä on Elli Sormunen.

Toimittaja Elli Sormunen vierailee Pikku Peten terassilla Lappeenrannassa maanantaina kello 15.05 alkaen. Video on tallenne suorasta lähetyksestä.

Kahvila suhtautui huumorilla

Pikku Peten lisäksi ovensa on avannut esimerkiksi kahvila Makea Coffee Lappeenrannan keskustassa.

Kahvila myi sulun aikaan take away -tuotteita. Yrittäjä Visa Tuovisen mukaan kahvilamyynti oli sulun aikana tavallista hiljaisempaa, ja aikaa käytettiin esimerkiksi uusien tuotteiden kehittelyyn.

Yrittäjä Visa Tuovinen pitää ravintolarajoituksia ymmärrettävinä, kun koronatilanne on vakava. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

– Olemme tiimin kanssa puhuneet siitä, että tämä on otettava positiivisuudella ja huumorilla. Tilanne on totta kai vakava sekä terveyden että talouden kannalta, mutta emme ole käyneet tuleen makaamaan tai ruikuttamaan, vaan yrittäneet tehdä siistejä juttuja ja pitää homman itsellemmekin mielenkiintoisena, Tuovinen sanoo.

Hän arvelee kahvilamyynnin vilkastuvan sulun jälkeen pikku hiljaa.

Eekoo avaa osittain

Alan isoista toimijoista Etelä-Karjalan osuuskauppa on avannut maanantaina osan ravintoloistaan, kahviloistaan ja baareistaan.

Avoinna ovat esimerkiksi Prismojen yhteydessä toimivat paikat sekä kolme baaria. Kaupungilla sijaitsevat ruokaravintolat, kuten Lappeenrannan Angus ja Imatran Rosso, sekä loput baarit ja yökerhot jäävät sen sijaan odottamaan laajempia aukioloaikoja.

– Ehkä ruokaravintoloiden osalta olisin odottanut pikkuisen kevyempiä rajoituksia, että olisimme saaneet palveltua päivällis- ja illallisasiakkaita, mutta en viitsi hirveästi valittaa. Minua viisaammat ihmiset ovat perehtyneet ja nämä parhaaksi nähneet, toimialajohtaja Aleksi Vuorinne Eekoosta sanoo.

Katseet ovat kesän lomasesongissa, jolloin tavoitteena on saada loputkin lomautetut työntekijät takaisin töihin. Osa Eekoon ravintolatyöntekijöistä on ollut ravintolasulun aikana lomautettuna ja osa työskennellyt Eekoon muilla toimialoilla.

Muut kuin lounaspaikat ahtaalla

Ravintolayrittäjä Juha Nallin mukaan ravintolatoiminta voi olla nykyrajoituksilla kannattavaa lähinnä lounaspaikoille.

Hän pyörittää Lappeenrannan satamassa ravintolalaiva Prinsessa Armaadaa ja toimii Matkailu- ja ravintolapalvelut Maran paikallisyhdistyksen puheenjohtajana Kaakkois-Suomessa.

– Toivotaan, että hallitus, valtio tulee vastaan jollakin tukiratkaisulla vielä tähän karumpaan rajoitusaikaan. Tosiasia on, että valtaosalla paikoista ei ole varsinaisia toimintaedellytyksiä näillä rajoituksilla, Nalli sanoo.

Hänen kertoo kuulleensa puheita, joiden mukaan rajoitukset voisivat höllentyä vapun jälkeen nykyisestä. Virallista tietoa tai päätöksiä ei kuitenkaan vielä ole.

Valtioneuvosto on kertonut tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) perjantaina, että rajoitusten kokonaisuutta tarkastellaan seuraavan kerran kahden viikon kuluttua rajoitusten alkamisesta. Tuolloin käsittelyssä ovat tiedotteen mukaan etenkin terassit ja ruokaravintolat sekä koronaepidemian kiihtymisvaiheessa olevien alueiden rajoitukset. Etelä-Karjala on koronaepidemian leviämisvaiheessa.

Rajoitusten lieventäminen edellyttää valtioneuvoston mukaan sitä, että epidemiatilanne on jatkanut kehittymistään hyvään suuntaan.

.
.