Hyppää sisältöön

Ravintolasulku päättyi Etelä-Savossa – mikkeliläinen yrittäjä: "Kaikki on paremmalla tuulella"

Pitkän sulun ja muiden rajoitusten aiheuttamia taloudellisia vaiktuuksia paikkaillaan vielä pitkään. 

Tiina Tolvanen ja Tiina Jämsen pääsivät maanantaina nauttimaan aamukahvit taas kahvilan pöydässä. Kuva: Jouni Kirvesmies / Yle

Valtakunnallinen, yhteensä kuusiviikkoinen ravintolasulku päättyi maanantaina 19. huhtikuuta. Etelä-Savossakin pääsee siis jälleen kahvilaan tai ravintolaan nauttimaan ruokaa ja juomaa. Rajoitukset ovat kuitenkin hyvin tiukat, kun esimerkiksi anniskelu loppuu jo iltaviideltä ja muitakin sääntöjä on.

Tiina Jämsen ja Tiina Tolvanen olivat heti aamulla istahtaneet aamukahville. Kaksikko on tottunut kahvittelemaan lähikahvilassa aina aamuisin. Ravintolasulun aikana kahvihetki on vietetty työpöytien ääressä.

– Näin kahvilassa tämä on enemmän vapaa-aikaan verrattavaa sosiaalista toimintaa, eikä tule juteltua pelkästään työjuttua. On kiva seurailla muita ihmisiä, kun toimistossa ei näe kuin sitä omaa tiimiä, kaksikko sanoo.

Tolvanen ja Jämsen ovat kuitenkin huomanneet, ettei kahvilapöytien katoaminen ainakaan Kauppakeskus Stellassa ole muokannut ihmisten tekemistä.

– Vaikka ei ole ollut pöytiä ja tuoleja, niin sitten sama porukka on ollut paikalla. Silloin on vaan oltu seisaaltaan.

Mikkeli Nesteen yrittäjä Janne Rintala on tyytyväinen, että ravintolasalista kuuluu jälleen iloista puheensorinaa. Rajoitukset kuitenkin ovat hyvin sekavat sekä yrittäjän, että monen asiakkaan mielestä.

– Ei tämä varmaan kaupallisesti kovin eri tilanne ole kuin sulku, kun asiakkaat eivät tiedä, mitä saa tehdä. Mutta psykologisella tasolla kaikki on paremmalla tuulella, Rintala sanoo.

Ravintolasulun päättyminen tuo toivoa yrittäjille, mutta pitkän sulun ja muiden rajoitusten aiheuttamia taloudellisia vaikutuksia paikkaillaan vielä pitkään.

– Työtä teettää vielä ainakin vuoden, että yhtiön talous saadaan tasapainoon, mutta nyt tätä tehdään paremmalla mielellä, Rintala toteaa.