1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Annalena Baerbock

Saksan vihreät valitsivat kansleriehdokkaakseen 40-vuotiaan Annalena Baerbockin

Baerbock kamppailee Angela Merkelin paikasta kristillisdemokraattien ehdokkaan kanssa.

Annalena Baerbock
Annalena Baerbock
Annalena Baerbock on Saksan vihreiden toinen puheenjohtaja ja ennakkosuosikki puolueen kansleriehdokkaaksi.Clemens Bilan / EPA

Saksan vihreät ovat valinneet liittokansleriehdokkaakseen 40-vuotiaan Annalena Baerbockin.

Saksassa pidetään valtiopäivävaalit ensi syyskuussa. Tuolloin valitaan myös seuraaja maata pitkään johtaneelle Angela Merkelille.

Merkelin kristillidemokraattinen CDU-puolue on kyselyjen mukaan edelleen maan suurin, mutta vihreät ovat jatkuvasti nostaneet kannatustaan. Saksassa pidetään jo mahdollisena, että maa saa ensimmäisen vihreän liittokanslerinsa.

Saksan kanslerikisassa tilausta hillityn Merkelin vastakohdalle – ehdokkaiksi saattavat nousta ärhäkkä baijerilainen ja historiallisen nuori vihreä

Baerbock on toiminut vihreiden toisena puheenjohtajana vuodesta 2018 lähtien. Häntä pidetään asioihin perehtyvänä johtajana, joka nauttii suurta arvonantoa.

Baerbockin mukaan hänen ehdokkuutensa merkitsee uuden luvun alkamista vihreille ja myös koko Saksalle, edellyttäen että puolue suoriutuu hyvin.

– Minä edustan uudistumista, muut edustavat asioiden nykytilaa, Baerbock sanoi.

Vaikka Baerbock ei nousisikaan liittokansleriksi, on hänellä vahva asema puolueessaan ja siten todennäköisesti myös Saksan tulevan hallituksen muodostamisessa. Vihreät ajavat politiikkaa, jossa ilmasto- ja ympäristöasiat korostuvat. He edistäisivät hiilipäästöttömän yhteiskunnan luomista, mikä edellyttäisi mittavia infrastruktuurin uudistushankkeita.

Vihreät pitävät tiukkaa linjaa suhteessa Venäjään ja vahvistaisivat Euroopan unionia.

CDU joutunut sisäiseen kiistaan

Baerbockin kovin vastaehdokas tulee juuri CDU:sta, mutta puolue ei ole vielä valinnut ehdokastaan. Paikasta kilpailevat CDU:n puheenjohtaja, Nordrhein-Westfalenin osavaltion pääministeri Armin Laschet ja Baijerin pääministeri Markus Söder, joka myös johtaa CDU:n baijerilaista sisarpuoluetta CSU:ta.

CDU:n kiista on jatkunut jo parisen viikkoa. Puoluehallitus kokoontuu tänään maanantaina illalla pohtimaan tilannetta. Laschet kertoi päivällä pikaisesti pitämässään tiedotustilaisuudessa toivovansa, että sopu yhteisestä ehdokkaasta löytyy tämän viikon aikana.

Pattitilanne Saksan liittokansleripelissä: Baijerin ja muun Saksan konservatiivit tukevat eri ehdokkaita Angela Merkelin seuraajaksi

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi