Hyppää sisältöön

Reuters: Miljardööri Jack Man kerrotaan joutuvan syrjään omasta yhtiöstään

Kiinan tunnetuin miljardööri Jack Ma voi joutua luopumaan perustamastaan IT-jätistä Ant Groupista. Hänen siirtymisensä syrjään voi pelastaa yhtiön toiminnan jatkumisen.

Jack Ma osallistui kansainväliseen talousfoorumiin Kiovassa marraskuussa 2019. Kuva: Sergei Dolzhenko / EPA

Kiinalainen rahoitusteknologiayhtiö Ant Group tutkii parhaillaan, miten yrityksen perustaja Jack Ma voisi luopua osuudestaan yhtiöstä, uutistoimisto Reuters raportoi.

Reuters on saanut tietoja Jack Mata ja Kiinan rahoitusviranomaisia lähellä olevista lähteistä.

Reutersin lähteet kertovat, että viranomaiset voisivat jättää yhtiön rauhaan, jos Jack Ma siirtyy syrjään. Tietojen mukaan Kiinan keskuspankki ja rahoitusalan sääntelyviranomainen olisivat neuvotelleet asiasta Man kanssa useaan kertaan alkuvuonna.

Reutersin mukaan neuvotteluissa on pohdittu, voitaisiinko Man omistama miljardien eurojen osuus myydä muille yhtiön omistajille tai Man perustamalle Alibaba-ryhmälle. Sitä ei haluttaisi kuitenkaan myydä miljardööriä lähellä oleville tahoille. Päätöksen sinetöisi Kiinan johto.

Wall Street Journal -lehti on aiemmin kirjoittanut, että Jack Ma olisi tarjonnut valtiolle marraskuussa osuutta Ant Groupista.

Ant Group on kiistänyt, että Ma olisi luopumassa omistuksestaan. Niin Ant Group, Alibaba kuin Jack Man edustaja ovat pysyneet vaiti miljardöörin omista näkemyksistä.

Miljardööri katosi julkisuudesta

Ant Group joutui tutkintaan ja Jack Ma katosi julkisuudesta viime lokakuussa, kun Ma arvosteli Kiinan valtion omistamia pankkeja ja sääntelyviranomaisia julkisesti puheessaan Shanghaissa.

Viranomaiset pysäyttivät yllättäen Ant Groupin ennätysmäisen rahakkaan listautumisen pörssiin. Jack Ma on viime kuukausina palannut julkisuuteen, mutta hän pitää matalaa profiilia.

Kiinan viranomaiset ovat kurittaneet viime kuukausina Jack Man yhtiöitä ja muita teknologiajättejä. Kiinan kartelliviranomainen määräsi Jack Man omistamalle Alibaba-yhtiölle ennätysmäisen suuren 2,3 miljardin euron sakon monopoliaseman väärinkäytöstä. Summa on noin neljä prosenttia Alibaban myynnistä vuonna 2019.

Alibaban nähtiin suitsineen alustallaan toimivia verkkokauppiaita toimimasta kilpailijoiden verkkokauppa-alustoilla.

Suuret teknologiayhtiöt ovat toimineet Kiinassa vapaasti ja herättäneet ihailua. Ne ovat tehneet yhteistyötä viranomaisten kanssa. Valtio on tukenut niiden nousua ja padonnut ulkomailta tulevan kilpailun. Kiinan digitaalisen talouden osuus on yli kolmannes bruttokansantuotteen kasvusta virallisten tietojen mukaan.

Kiinan johto on viime aikoina tiukentanut suhtautumistaan nopeasti kasvavaan alaan. Se haluaa osoittaa, että maan johto määrää tahdin.

Teknologiajättien ahtaasta tilanteesta kertoo se, että Alibaba kiitti viranomaisia julkisesti saatuaan sakot.

– Alibaba ei olisi kasvanut näin menestyksekkäästi ilman hallituksen vakaata sääntelyä ja palvelua, sen tarkkaa valvontaa, suvaitsemista ja tukea, yhtiö kiitteli lausunnossaan.

Viranomaiset määräsivät puolestaan Ant Groupin toimimaan pankkeja koskevien määräysten alaisina. Yhtiön nähtiin käyttäytyvän kuin pankki, mutta väistäneen niitä koskevia vastuita teknologiayhtiönä. Ant Group lainasi käyttäjille rahaa toimien välittäjänä. Pankit kärsivät mahdolliset tappiot, teknologiayhtiö keräsi komissiot.

Jack Ma ei kuulu enää perustamiensa yhtiöiden toimivaan johtoon, mutta hänellä on yhä paljon vaikutusvaltaa yritysten toimintaan.

Lue lisää:

.
.