Hyppää sisältöön

Suomi haluaa kaksinkertaistaa kauppansa Afrikan maiden kanssa – lahtelainen rakennusalan yritys myy nyt Botswanassa

Mahdollisuuksia on muun muassa energia-alalla ja koulutussektorilla, sanoo ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Tuulivoimalan perustuksen 12-metrisiä pultteja Peikko Groupin Lahden tehtaalla. Kuva: Petri Niem / Yle

Kehitysyhteistyö– ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) kannustaa suomalaisia yrityksiä entistä enemmän kehittyvien maiden markkinoille.

Ulkoministeriö julkaisi maaliskuussa Suomen Afrikka-strategian (siirryt toiseen palveluun). Yksi tavoite on, että Suomen ja Afrikan maiden välinen kauppa kaksinkertaistuu vuoteen 2030 mennessä.

– Energia- ja vesialoilla on paljon mahdollisuuksia. Myös koulutussektorin merkitys kasvaa ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa, ministeri sanoo.

Skinnarin mukaan kehittyvät markkinat vaativat yrityksiltä pitkäjänteistä työtä. Toistaiseksi markkinoilla toimivat lähinnä suuret yritykset. Pienet ja keskisuuret yritykset halutaan entistä tiiviimmin mukaan esimerkiksi Afrikan kauppaan.

– Suurlähetystöverkostomme tuottaa tietoa markkinoista ja kysynnästä. Tämä tieto on nyt entistä paremmin kaikenkokoisten yritysten käytössä. Myös kehitysrahoitusta tulee käyttää kaikenkokoisiin hankkeisiin.

Lahdesta materiaaleja kenialaisiin tuulivoimaloihin

Rakennusmateriaalivalmistaja Peikko toimitti muutama vuosi sitten osia tuulivoimaloiden perustuksiin Keniassa. Turkanajärven projekti kesti yhtiön osalta noin kolme ja puoli vuotta.

Lahdessa pääkonttoria pitävä yritys jatkaa projekteja Afrikassa, vaikka yhtiön päämarkkinat ovatkin Pohjoismaissa ja Saksassa. Tuotantoa yrityksellä on 12 maassa.

– Rakentamisen tapa samankaltaistuu myös kehittyvissä maissa. Meillä on myyntiprojekteja Etelä-Afrikassa ja Botswanassa. Siellä asiakas vaatii viimeisintä teknologiaa ja haluaa, että asiat tehdään oikein ja nopeasti, sanoo Peikko Groupin toimitusjohtaja Topi Paananen.

Peikko Groupin toimitusjohtaja Topi Paananen uskoo, että vähähiilisen rakentamisen vaatimukset kasvavat lähivuosina. Kuva: Petri Niemi/Yle

Oikein tekemisellä Paananen tarkoittaa muun muassa työturvallisuukysymysten vastuullista noudattamista.

Haasteena epävarma sisäpolitiikka

Elinkeinoelämän keskusliitto EK (siirryt toiseen palveluun) on muistuttanut, että digitalisaation myötä suomalaisyrityksillä on erityisesti mahdollisuuksia palveluiden viennissä Afrikkaan. Haasteita EK näkee esimerkiksi siinä, että Afrikka koostuu 55 valtiosta, eikä se ole yhtenäisesti säännelty talous.

Kaupan yhteisten pelisääntöjen kehittämistä kaipaa myös ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari. Myös sisäpoliittiset tilanteet Afrikan maissa vaihtelevat.

– Pelikenttä on epätasainen ja yritykset ovat tunnistaneet riskejä. Kysymys on tulevaisuudessa myös siitä, miten Eurooppa onnistuu kestävän liiketoiminnan ja kestävän kehityksen kanssa Afrikassa, Skinnari sanoo.

Skinnari luottaa myös nuoriin.

– Nuoret haluavat oppia toisiltaan eri Afrikan maissa.

Ministeri kertoo, että Helsingissä järjestetty kansainvälinen teknologia- ja kasvuyritystapahtuma on tarkoitus viedä Kenian pääkaupunkiin Nairobiin heti, kun korona on hellittänyt ja tapahtuma voidaan järjestää turvallisesti.

Voit keskustella aiheesta torstai-iltaan kello 23:een saakka.

Lue lisää:

.
.