1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Kuopiossa jäänyt satoja koronarokotusaikoja varaamatta, koska ihmiset eivät halua tarjolla olevaa rokotetta

Astra Zenecan menekki on hiljentynyt haittavaikutuksista uutisoinnin jälkeen.

koronarokote
koronarokotus
Ihmisillä on kova halu tietää, millä valmisteella heitä ollaan rokottamassa.Marko Melto / Yle

Myös Kuopiossa koronarokotusvuorossa olevat ihmiset haluavat tietää, minkä valmistajan rokotteen he ovat saamassa. Koronarokotteen valmistajaa tiedustellaan hyvin usein rokotusaikaa varatessa.

Etenkin Astra Zenecan valmisteen kohdalla on ollut haluttomuutta tulla rokotukseen, vaikka rokotusaikoja olisi vapaana. Ylilääkäri Pauliina Sulku muistelee, että vielä joitakin viikkoja sitten kaikki rokotusajat menivät kuin kuumille kiville.

Nyt tilanne on toinen, ja Astra Zenecan valmisteen aikoja jäi viimekin viikolla varaamatta jopa sadoittain.

– Haittavaikutuksista uutisoinnin jälkeen Astra Zenecan menekki on hiljentynyt. Viime viikolla jäi varaamatta 900 aikaa. Ne eivät vain menneet.

Rokotusjärjestyksessä noudatetaan THL:n ohjetta

Kuopiossa noudatetaan THL:n rokotusjärjestystä. Sen mukaan ensin rokotetaan kaikki yli 69-vuotiaat sekä riskiryhmäläiset, ja vasta sitten terveet henkilöt. Astra Zenecan rokotetta saa Suomessa antaa vain yli 65-vuotiaille.

– Yksi vaihtoehto olisi, että alkaisimme jo rokottaa terveitäkin yli 65-vuotiaita, jotta saisimme kaikki Astra Zenecan rokoteajat täyteen ja halukkaat pääsisivät rokotukseen. Mutta THL:n ohjeen mukaan se ei vielä olisi mahdollista.

Mikäli rokotusaikaa ei varaa, tai siitä kieltäytyy, koska ei halua tarjolla olevaa valmistetta, rokotettava joutuu odottamaan uutta vuoroaan pitkään.

Uuden mahdollisuuden rokotukseen voi saada sitten, kun kaikki riskiryhmäläiset on rokotettu ja rokotteet vapautuvat niin sanotusti kaikkien käyttöön, ja mikäli silloin käytössä on useampia valmisteita.

Lue myös:

Harva kieltäytyy rokotteesta, mutta jotkut peruvat saamansa ajan toisen valmisteen toivossa – ylilääkärin mukaan odotusaika voi käydä pitkäksi

Suomalaisasiantuntijat pitävät Astra Zenecan rokotteen ikärajan ennallaan terveysriskien takia – annetaan vain yli 65-vuotialle

Lue seuraavaksi