1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Nuorten harrastuksia avataan Pirkanmaalla, tartuntoja jumpparyhmissä ja asunnottomilla, virus levinnyt jopa rappukäytävissä – Yle seurasi

Koronavirus on levinnyt etenkin päihtyneiden, asunnottomien ja kuntoilevien aikuisten keskuudessa viime viikolla.

koronavirus
Pirkanmaan koronanyrkin tiedotustilaisuus
Pirkanmaan koronanyrkin tiedotustilaisuus

Pirkanmaalla oli viime viikolla vajaat 160 uutta koronatartuntaa. Tämä on hieman vähemmän kuin aiemmilla viikoilla.

Pirkanmaa on edelleen koronaviruksen leviämisvaiheessa. Kahden viikon ilmaantuvuus oli viime viikon päättyessä 63 tartuntaa 100 000 asukasta kohden.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä linjasi tiistaina, että alle 20-vuotiaiden ryhmäharrastukset voidaan tällä viikolla käynnistää turvaohjeita noudattaen myös sisätiloissa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kymmenen hengen ryhmäkokoja ja kahden metrin turvavälejä.

Myös vapaan sivistyksen opetustoiminta, taiteen perusopetus ja nuorisotilat voidaan avata nuorille ohjattuun ryhmätoimintaan maskisuositusta ja turvaohjeita noudattaen.

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä linjasi viikko sitten, että vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien ryhmäharrastukset sisätiloissa ovat jälleen mahdollisia. Tiistaina selvisi, että koulujen lähiopetukseen siirtyminen ei ole näkynyt tartuntojen kasvuna. Alle 10-vuotiaiden tartunnat ovat jonkin verran vähentyneet.

Aikuisten sisäliikunta on yhä tauolla.

Pandemiaryhmän puheenjohtaja, TAYSin johtajaylilääkäri Juhani Sand sanoo, että tartuntaluvut olisivat voineet laskea enemmänkin. Vaikein epidemia Pirkanmaalla on ollut viime aikoina asunnottomien ja päihteiden käyttäjien keskuudessa.

Vappuaattona 6 hengen kokoontumisrajoitus

Ensi viikolla käsitellään muun muassa kirjastojen ja museoiden avaamista toukokuussa. Vappuaattoa vietetään Pirkanmaallakin vielä kuuden henkilön kokoontumisrajoituksen voimassa ollessa.

Aluehallintovirasto tarkastelee toukokuun kokoontumisrajoitusta ensi viikolla.

– Onko se mahdollisesti kymmenen henkeä se uusi rajoitus? Niin tai näin, vapun aikana ei ole mahdollisuutta isoihin kokoontumisiin, Sand pohtii.

Pirkanmaan pandemiaryhmä kertoi tiistaina kello 15.30 alkavassa infossa uusimmat tiedot koronatilanteesta, jäljitystyön tuloksista ja alueellisia suosituksista. Mediainfon asiantuntijoina olivat johtajaylilääkäri Juhani Sand, ylilääkäri Jaana Syrjänen ja apulaisylilääkäri Janne Laine TAYSista.

Laineen mukaan koronaviruksen suhteen ei olla kuivilla, mutta laskeva suunta on oikea. Suomen naapurimaista Virossa ja Ruotsissa koronaviruksen ilmaantuvuus on yhä korkealla. Suomessa ilmaantuvuusluvut ovat laskeneet.

– Epidemia pitää tuumaustaukoa, Laine arvioi.

Tartunnat kerrostaloissa

Suurin osa tartunnoista on tullut yleensä perhepiiristä tai ystäviltä, mutta epäilyjä on ollut, että virus on voinut tarttua myös lyhyissä kontakteissa.

TAYS kertoi viime viikolla (siirryt toiseen palveluun), että tuntemattomiksi jääneiden koronatartuntojen jälkianalyyseissä on tullut ilmi tapauksia, joissa todennäköisin tartunnanlähde on ollut kontakti vielä oireettoman sairastuneen kanssa. Kontakti on tapahtunut esimerkiksi ulkona tai porraskäytävässä. Selvityksen mukaan tartunnat saaneet ovat voineet asua lähekkäin.

– Kyllä näitä kymmeniä on meidän tartunnoista. Saatamme tietää vain, että osoite on samassa rappusessa. Ihmiset ovat voineet tavata rappukäytävässä, Syrjänen sanoo.

Jäljittäjät eivät voi kysyä suoraan, onko tartunnan saanut tavannut tiettyä naapuriaan, ettei terveystietoja paljasteta. Tämä on kuitenkin todennäköisestä, että tartunta on tullut juuri näistä kohtaamisesta.

Tätä riskiä ehkäisee, että maskin laittaa jo kotona kasvoille.

Rokotukset hidastavat taudin etenemistä. Syrjäsen mukaan Tampere avaa rokotteet ensi viikolla 60–64-vuotiaille, joista suuri osa on työikäisiä.

Sairaalahoitoa tarvitsevien osuus ei ole pääsiäisestä merkittävästi laskenut. TAYSin osastoilla on edelleen toistakymmentä koronapotilasta. Koska tartuntojen määrä yli 50-vuotiailla on ollut ennallaan, sairaalahoidon tarpeen ennustetaan pysyvän lähiajankin nykytasolla.

Työpaikoilla ja asunnottomilla nyt paljon tartuntoja

Viime viikon aikana Pirkanmaalla todettiin 157 uutta koronatartuntaa. Niistä pystyttiin jäljittämään 128 tapauksen eli 82 prosentin tartuntalähde.

Tartuntoja todettiin nyt työpaikoilla suhteellisesti enemmän kuin aiempina viikkoina. Päihteidenkäyttäjien sekä asunnottomien parissa oleva epidemia muodostaa puolestaan merkittävän osan viime viikon tartunnoista.

Viime viikolla todettiin 47 perheiden sisällä saatua tartuntaa ja 17 sukulaisten ja ystävien tapaamisista saatua tartuntaa. Tartuntoja todettiin seitsemällä eri työpaikalla yhteensä 18, näistä suurin osa oli asumispäivystyksen työntekijöillä.

Hoito- tai hoivayksiköstä todettiin 14 tartuntaa, joista suurin osa oli asunnottomien asumispäivystyksessä Tampereella.

GoGon ryhmäjumpissa kymmenen sairastunutta

Aikuisten sisäliikuntaharrastuksista tuli viime viikolla yhteensä viisi tartuntaa. Neljä tapausta tuli jumpparyhmistä ja niihin tuli Syrjäsen mukaan tällä viikolla kuusi tapausta vielä lisää. Ryppäässä on tähän mennessä kymmenen sairastunutta.

Altistumisten takia GoGo Parkin ohjattu ryhmäliikunta on tauolla perjantaihin asti, yritys tiedotti asiakkailleen.

Jaana Syrjäsen mukaan altistuneet ovat karanteenissa ja noin 200 yrityksen asiakasta seulotaan.

Ulkomailta saatiin neljä tartuntaa.

21:stä muusta tapauksesta kolmasosa todettiin päihteidenkäyttäjillä. Virusmuunnoksia on löydetty otantanäytteistä Pirkanmaalla vajaat 200, joista suurin osa on brittivarianttia. Päihteiden käyttäjien tartunnat ovat olleet Etelä-Afrikan varianttia.

Yksittäisiä tartuntoja todettiin myös liikennevälineessä ja yksityisissä juhlissa.

Ravintoloiden sulun päättyminen tällä viikolla ei vielä näy tilastoissa.

– Saa nähdä, mitä viihde-elämä tuottaa meille, Jaana Syrjänen sanoo.

Lue lisää:

Virusmuunnos käyttäytyi ihan eri tavalla koulussa ja työpaikalla – infektiolääkäri: "Ei välttämättä leviä kulovalkean tavoin koulussa"

Lue seuraavaksi