1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puolustusministeriö

"Sellaista tapahtuu jokaisessa työpaikassa" – kansliapäällikkö pitää Puolustusvoimien työkulttuurin ongelmia yksittäistapauksina

Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti kommentoi Ylen MOT:n esiin nostamia ongelmia Yle Uutisille.

puolustusministeriö
 Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti.
Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti. Kuva on vuodelta 2015.Henrietta Hassinen / Yle

Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti pitää Puolustusvoimien työkulttuurissa esiin nousseita ongelmia yksittäisten ihmisten kokemuksina.

Entiset ja nykyiset Puolustusvoimien työntekijät kertoivat Ylen MOT:lle ongelmista Puolustusvoimien sisällä. Heidän mukaansa Puolustusvoimien vahva hierarkia johtaa siihen, että ylemmän tason toimintaan on mahdotonta puuttua. Rikkeitä ja jopa epäiltyjä laittomuuksia piilotellaan.

Kansliapäällikkö Juustin mielestä ilmi ei ole tullut mitään rakenteellista epäkohtaa. Hän ei näe, että Puolustusvoimissa olisi aihetta esimerkiksi selvittää työkulttuurissa esiin nostettuja ongelmia.

– Puolustushallinnossa on töissä 12 000 ihmistä. Jos joku heistä kokee kohdanneensa vääryyttä, sellaista tapahtuu jokaisessa työpaikassa, Juusti sanoo.

Myös Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen kiisti jutussa väitteet ongelmista.

Osassa tapauksista väärinkäytökset olivat jatkuneet vuosia

MOT haastatteli neljäätoista entistä ja nykyistä Puolustusvoimien työntekijää sekä tutkijoita, syyttäjiä ja muita asiantuntijoita. Lisäaineistoa löytyi upseerien tuomioistuimissa saamista tuomioista, oikeusasiamiehelle tehdyistä kanteluista ja Puolustusvoimien sisäisistä asiakirjoista.

Joissakin tapauksissa väärinkäytökset olivat asiakirjojen perusteella jatkuneet vuosia ilman, että niihin oli puututtu.

– Minulla ei ole tietoa yhdestäkään tapauksesta, jossa ongelmia olisi peitelty, kansliapäällikkö Juusti sanoo Ylelle.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun asia nousee esille. Viime vuonna Merivoimien silloinen henkilöstöpäällikkö kertoi Puolustusvoimien peittelevän väärinkäytöksiä (siirryt toiseen palveluun). Puolustusvoimain komentaja Kivinen sanoi myöhemmin Ylen Ykkösaamun haastattelussa pitävänsä henkilöstöpäällikön väitteitä ainakin osin perättöminä.

Katso MOT: Vaiennetut sotilaat -ohjelma:

Lue seuraavaksi