1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. energia-ala

Suomen Malmijalostus lähtee mukaan Vaasan katodimateriaalitehtaaseen suurin odotuksin: "Jatkoinvestoinnit ovat mahdollisia"

Vaasan kaupunki ja brittiläinen Johnson Matthey kertoivat maanantaina allekirjoittaneensa aiesopimuksen akkutehdashankkeesta.

energia-ala
pelto, jolle akkutehdas on tulossa
Katodimateriaalitehtaalle on varattu tontti Laajametsän alueelta.Anna Wikman / Yle

Suomen Malmijalostus Oy kertoo suunnittelevansa investointia Vaasaan katodimateriaalitehtaaseen. Yhtiö on solminut strategisen kumppanuussopimuksen tehdasta suunnittelevan brittiläisen Johnson Mattheyn kanssa.

Toimitusjohtaja Matti Hietasen mukaan Suomen Malmijalostuksen investointi kohdistuu prosessin alku- ja loppuvaiheisiin.

– Prosessin alkuvaiheessa metalliraaka-aineiden käsittelyyn ja loppuvaiheessa vesien hallintateknologiaan ja vesien puhdistamiseen, selvittää Hietanen.

Lue myös: Vaasan kaupunki ja Johnson Matthey allekirjoittivat aiesopimuksen akkutehdashankkeesta – "Hieno päivä Vaasalle ja Suomelle"

Suomen Malmijalostus on varautunut enintään 150 miljoonan euron investointiin Vaasaan.

Yhtiön strategian kärkenä on rakentaa kotimaista akkuarvoketjua ja nostaa suomalaisten mineraalien jalostusarvoa. Osana tätä työtä yhtiö kehittää metallisten raaka-aineiden tuotantoa ja vuodesta 2015 lähtien se on tehnyt vesienkäsittelyyn liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä.

Seuraavassa Matti Hietanen selvittää, mitä tarkoitetaan akkuarvoketjulla:

Johnson Mattheyn ja Vaasan solmima aiesopimus tehtaan rakentamisesta Vaasaan avaa merkittäviä näkymiä tulevaisuuteen, arvioi Hietanen.

– Katodiaktiivimateriaalin tuotantoa ei ole Euroopassa tällä hetkellä ollenkaan. Johnson Matthey rakentaa tehdasta Puolaan, mutta Vaasan hanke on kolme kertaa suurempi.

"Markkina on valtavan iso"

Hietanen huomauttaa että Vaasaan suunniteltu investointi on huomattavan suuri. Samalla hän muistuttaa, että markkina on valtavan iso ja kasvamassa koko ajan.

– Jos investointi toteutuu ja asiat kehittyvät odotusten mukaisesti, niin varmasti tulevaisuudessa myös jatkoinvestoinnit ovat mahdollisia.

Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtajan Matti Hietasen mukaan seuraavaksi käynnistyy hankkeen hyvin yksityiskohtainen valmistelu ja insinöörityö.

Kuinka todennäköistä on, että hanke toteutuu?

– Täytyy pitää mielessä, että investointipäätöksiä ei ole olemassa, mutta tottakai lähdetään siitä, että hanke toteutuu. Tehdyt pohjatyöt ovat osoittaneet, että edellytykset investoinnille ovat olemassa.

Lue seuraavaksi