1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saimaan kanava

Saimaan kanava avataan tilapäisesti veneilijöille – huvialuksia ja -veneitä saa pian siirtää merelle tai mereltä Saimaalle

Huvialusten siirrosta on tehtävä hyvissä ajoin ilmoitus Kaakkois-Suomen rajavartiostolle.

Saimaan kanava
Soskuan sulku Saimaan kanavassa.
Normaaliolosuhteissa huhti-heinäkuun aikana Saimaalle on kanavan läpi on saapunut noin 200 venettä. Kuva Soskuan sululta.Riitta Väisänen / Yle

Huvialuksia ja huviveneitä voidaan tänä keväänä siirtää Saimaan kanavan kautta Saimaalta merelle ja päinvastoin.

Alusten siirto on mahdollista koko toukokuun, ja se koskee sekä suomalaisia että ulkomaalaisia huvialuksia ja -veneitä.

Purjehduskaudella 2020 ei tällaista mahdollisuutta ollut, kun Saimaan kanava koronapandemian takia suljettiin huviveneilyltä kokonaan.

Normaaliolosuhteissa huhti-heinäkuun aikana Saimaalle on kanavan läpi on saapunut noin 200 venettä.

Merelle eli kanavaa alas menneitä veneitä on ollut noin 150 kappaletta. Lisäksi M/S Carelia on risteillyt kesäkuukausina Lappeerannasta Viipuriin.

Venäläiset voivat noutaa veneensä Suomesta

Huvialusten ja -veneiden siirtoja valvoo Kaakkois-Suomen rajavartiosto, jonne on ilmoitettava aluksen siirrosta ennakkoon.

Viimeistään kaksi päivää ennen siirtoa tehtävässä ilmoituksessa on oltava aluksen saapumisajankohta ja rajanylityspaikka, miehistöluettelo sekä tarvittavat rajanylitysasiakirjat.

Lisäksi ilmoitukseen tulee liittää telakointia koskeva sopimus tai tiedot aluksen säilytyspaikasta.

Alustensiirtomahdollisuus Saimaan kanavassa koskee myös venäläisiä.

Kaakkois-Suomen rajavartiostosta kerrotaan, että venäläiset veneenomistajat voivat noutaa Suomessa olevat aluksensa saapumalla Suomeen maanteitse ja palaamalla kotimaahansa kanavan kautta.

Kesällä 2020 huvialuksilla ei koronapandemian takia ollut asiaa Saimaan kanavaan. Kanavassa kulki ainoastaan rahtiliikennettä.

Saimaan kanava avattiin rahtiliikenteelle maaliskuun lopulla.

20.4. klo 14.24 lisätty rajavartiolaitoksen tarkennus, että siirtomahdollisuus koskee sekä huvialuksia että huviveneitä.

Lue seuraavaksi