Hyppää sisältöön

Kokkolan kehitysjohtaja: Suurteollisuusalueella ei ole tarpeeksi tilaa akkuteollisuuden hankkeille

Kokkolan kaupunki on neuvotellut akkuteollisuusinvestointien sijoittumisesta Kokkolaan. Maanantaina kerrottiin, että yksi tällainen investointi sijoittuu Vaasaan.

Kokkolan suurteollisuusalueella ei ole enää vapaana kymmenien hehtaarien kokoisia tontteja. Kuva: Petri Puskala / Yle

Maanantaina kerrottiin, että brittiläinen pörssiyhtiö Johnson Matthey ja Vaasan kaupunki ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen akkumateriaalitehtaan rakentamisesta Vaasaan. Lisäksi Suomen Malmijalostus aikoo investoida Vaasaan suunniteltuun tehtaaseen.

Uutiset ovat pettymyksiä Kokkolalle, joka vielä aiemmin odotti saavansa siivun akkutehdasinvestoinneista. Suomen Malmijalostus tiedotti vielä aiemmin, että Kokkola on mukana sen investoinnin sijoituspaikkavaihtoehdoissa. Nyt yhtiö on kertonut, että se ei tällä erää investoi Kokkolaan. Malmijalostus sen sijaan punnitsee vielä, investoiko se lisäksi Kotkaan tai Haminaan.

Liian vähän tilaa

Kokkolan kehitysjohtaja Jonne Sandberg kommentoi, että akkutehdasinvestoinneista neuvoteltaessa on käynyt ilmi, että Kokkolan suurteollisuusalueella tarjolla olevat tontit ovat liian pieniä. Esimerkiksi Johnson Mattheyn käyttöön on Vaasassa varattu 50 hehtaarin tontti.

– Meillä ei suurteollisuusalueella ole tonttimaata ihan riittävästi ison akkukemikaalitehtaan sijoittumiselle. On ollut välistä hämmentävää, miten ulkomaiset toimijat eivät ole ymmärtäneet, mitä kaikkea infraa meillä KIPin alueella on jo valmiina. Ei siis tarvitsisi lähteä rakentamaan nollasta, toteaa Sandberg.

Kehitysjohtaja luettelee, että KIPin alueella on teollisuuden tarvitsema infra olemassa eli esimerkiksi vesilaitos, ammoniakkia, rikkihappoa, sähköä ja höyryä jo saatavilla.

–Se ei kuitenkaan riitä, jos yhtiön mielestä tonttimaata ei ole riittävästi. Yritykset tekevät itse päätöksensä, summaa Sandberg.

Hän lisää, että Vaasaan sijoittuvat investoinnit vahvistavat suomalaista akkuvalmistuksen arvoketjua. Koska Vaasa on lähellä Kokkolaa, yhteistyön kautta voidaan löytää uusia ulottuvuuksia ja vahvistaa koko alueen vetovoimaa. Ainakin Vaasan investoinnit työllistävät rakennusvaiheessa tuhansia ihmisiä.

Jo mukana akkuteollisuudessa

Kehitysjohtaja Jonne Sandberg muistuttaa, että Kokkolan suurteollisuusalueella toimivat jo kobolttia jalostavat Freeport Cobalt ja Umicore, jotka tuottavat akkuteollisuuden materiaaleja. Lisäksi kaivosyhtiö Keliber sijoittaa litiumtehtaansa Kokkolaan.

– Täällä myös tehdään alan vahvaa tutkimustyötä eli olemme vahva toimija akkuteollisuudessa.

Lisäksi Suomen Malmijalostuksen investointeja nähdään myöhemmin Kokkolassa sitä kautta, että se on mukana Keliberin investoinneissa.

Kokkolan kehitysjohtaja vinkkaa, että oma positiivinen investointiuutisensa voi olla Kokkolallakin kerrottavana. Ehkä jo toukokuussa kaupungilla on jotain tiedotettavaa suurteollisuusalueesta.