1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yrittäjien eläkelaki

Yrittäjistä iso osa ei kyselyn mukaan luota eläkejärjestelmään

Yrittäjistä yhtä suuri joukko kertoo joko tinkivänsä eläkemaksusta tai ei ole halukas maksamaan enempää tulevaa eläkettä varten.

yrittäjien eläkelaki
Matkustajia nousemassa metron kyytiin
Erityisesti pienituloisimmat yrittäjät pitivät riittävän eläkemaksun maksamista vaikeana. Kuvituskuva.Henrietta Hassinen / Yle

Runsas kolmannes yrittäjistä kertoo luottavansa yrittäjien eläkejärjestelmään, ilmenee pieniä ja keskisuuria yrityksiä edustavan Suomen Yrittäjät -järjestön teettämästä kyselystä.

Järjestelmän epäilijöitä pk-yrittäjien joukossa on yli 40 prosenttia. Epäluottamus on suurinta nuorten ja pienituloisten yrittäjien keskuudessa.

Koronakurimus ei näytä heilauttaneen asetelmia, sillä luottamustaso oli samankaltainen myös viime vuoden vastaavassa kyselyssä.

Yrittäjistä noin kolmannes ilmoitti tulojensa jäävän alle 2 000 euroon kuukaudessa. Viidenneksellä kuukausitulot olivat yli 5 000 euroa.

Kyselyyn vastanneista yli 40 prosenttia katsoi, ettei pysty maksamaan riittävän paljon YEL-maksua eli yrittäjäeläkemaksua. Samansuuruinen joukko ilmoitti, ettei olisi valmis maksamaan enempää YEL-maksua, vaikka se takaisi paremman sosiaaliturvan.

Erityisesti pienituloisimmat yrittäjät pitivät riittävän eläkemaksun maksamista vaikeana.

Kantar TNS:n toteuttama kysely tehtiin yli 1 100:lle pienten ja keskisuurten yritysten yrittäjälle maaliskuun loppupuolella. Kyselyn virhemarginaali on hieman yli kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue seuraavaksi