Hyppää sisältöön

Jimmy Carterin varapresidentti Walter Mondale on kuollut

Mondale tuki horjumatta edistyksellisiä poliittisia arvoja.

Walter Mondale Kuva: Getty Images

Yhdysvaltain entinen varapresidentti Walter Mondale kuoli eilen maanantaina 93-vuotiaana. Kuolinsyytä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Mondale toimi presidentti Jimmy Carterin varapresidenttinä vuosina 1977 – 1981.

– Tänään suren hyvän ystäväni Walter Mondalen poismenoa. Hän oli mielestäni paras varapresidentti tämän maan historiassa, sanoi Carter muistoisanoissaan.

Mondale syntyi Minnesotan osavaltiossa 1928. Hän työskenteli lakitehtävissä, mutta kiinnostui politiikasta jo 20-vuotiaana tavattuaan presidentti Lyndon B. Johnsonin varapresidentin Hubert Humphreyn. Politiikkaan siirryttyään Mondale tuli Yhdysvaltain senaatissa juuri Humphreyn jättämälle paikalle.

Walter Mondale ja Jimmy Carter vuonna 1978. Kuva: AOP

Poliitikkona Mondale puhui jatkuvasti ihmisoikeuksista sekä hyvän koulutuksen, kunnollisten asuntojen, siirtotyöläisten oikeuksien ja lasten laadukkaan ravinnon merkityksestä.

Varapresidenttiuransa jälkeen hän pyrki itsekin presidentiksi vuoden 1984 vaaleihin. Hän otti kumppanikseen Geraldine Ferraron, josta tuli ensimmäinen nainen, joka pyrki Yhdysvaltain varapresidertiksi suuren puolueen ehdokkaana.

Mondale-Ferrero -kaksikon vaalimenestys jäi heikoksi, sillä heidän kampanjansa keskeinen ajatus oli nostaa veroja, jotta maahan saataisiin lisää sosiaalisia palveluksia. Tämä linja ei tuolloin purrut, vaan selvään vaalivoittoon nousi republikaaniehdokas Ronald Reagan.

Myöhemmin Mondale toimi Bill Clintonin presidenttikaudella Japanin suurlähettiläänä.