Hyppää sisältöön

Etelä-Savossa Leader-rahaa ei jää käyttämättä – nyt jaossa 1,25 miljoonaa

Joroisten, Juvan, Rantasalmen ja Sulkavan kunnissa osataan hakea Leader-rahaa.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Maaseudun kehittämiseen tarkoitettua Leader-rahoitusta on jaossa Rajupusu Leader ry:n kautta reilu miljoona euroa, mikä on hieman enemmän kuin aiempina vuosina.

Rahaa on jaossa yhteensä 1,25 miljoonaa euroa maaseudun kehittämistä varten tämän ja ensi vuoden aikana. Rajupusu Leaderin toiminta sijoittuu Joroisten, Juvan, Rantasalmen ja Sulkavan kuntien alueille.

Rajupusu ry:n toiminnanjohtaja Anne Vänttisen mukaan alueen toimijat ovat hyvin aktiivisia hakemaan Leader-rahoitusta, eikä rahaa jää jakamatta.

– Hankkeita tuli kaikkien toiminta-alueen kuntien alueelta. Itseasiassa rahat olisivat loppuneet kesken jo vuonna 2019, jos emme olisi saaneet lisää jaettavaa vuoden 2020 alussa, Vänttinen kertoo.

Rahoitus koostuu EU:n, valtion ja kuntien rahoituksesta. Summa sisältää rahoitusta yritys- ja hanketukiin sekä toimintarahaan.

Leader-rahoitusta on vuosien 2021 ja 2022 aikana jaossa Rajupusu Leader ry:n kautta runsaasti.

Rahoitusta jaetaan sekä yleishyödyllisille toimijoille että yrityksille. Yleishyödyllistä tukea voidaan jakaa sekä yleishyödyllisiin kehittämishankkeisiin että yleishyödyllisiin investointeihin. Esimerkkinä yleishyödyllisestä kehittämishankkeesta vaikkapa Sulkavan Matkailu ry:n hanke Visit Sulkava

– Siinä tavoitteena oli kehittää matkailua paikkakunnan omaan luontoon, historiaan, tarinoihin ja perinteisiin perustuen sekä vahvistaa eri toimijoiden välistä yhteistyötä ja lisätä alueen matkailullista tunnettavuutta

Esimerkkinä yleishyödyllisestä investoinnista on muun muassa Elinkaaripuisto HuiMaa Joroisissa, jossa toteutettiin keskelle kirkonkylää leikkipuistoalue, jossa on toimintoja kaiken ikäisille. Yritystukea myönnettiin muun muassa Putkisalon kartanon matkailuliiketoiminnan kehittämis- ja investointihankkeisiin.