Hyppää sisältöön

24-vuotiaan kuolemaan johtanutta puukotusta edelsi riita päärautatieasemalla – alaikäisten joukko seurasi uhria alikulkutunneliin

Poliisi on ottanut kiinni kuusi alaikäistä taposta epäiltynä. Yksi alaikäinen epäilty oli vielä tiistaina iltapäivällä tavoittamatta.

Helsingin päärautatieasema kuvattu perjantaina 9. huhtikuuta 2021. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Helsingin päärautatieasemalla oli ollut noin kymmenen, pääosin ulkomaalaistaustaisen henkilön välinen tappelu maanantaina 19.4. Yhtä puukotettiin. Toimittaja Jaakko Oleander-Turja kertoo nopeasti, mitä asiasta on hyvä tietää juuri nyt.

Helsingin poliisi epäilee alaikäisiä henkilöitä maanantaina illalla 19. huhtikuuta Helsingin päärautatieasemalla tapahtuneesta taposta.

Poliisi sai hätäkeskukselta kello 20.30 aikaan tiedon noin kymmenen henkilön välisestä tappelusta rautatieasemalla. Tappelun yhteydessä oli puukotettu yhtä henkilöä.

Paikalle saapui runsaasti poliisipartioita selvittämään tilannetta. Puukotuksen uhri menehtyi pian sen jälkeen, kun ensimmäinen partio saapui paikalle. Uhri oli 24-vuotias mies.

Poliisi otti maanantaina kiinni kuusi alaikäistä henkilöä taposta epäiltynä. Yksi alaikäinen epäilty on vielä tavoittamatta.

Epäillyt olivat matkustaneet tapahtumien jälkeen junalla Malmin juna-asemalle, josta poliisi otti heidät kiinni. Poliisi ei kommentoi epäiltyjen tarkkaa ikää tässä vaiheessa.

Tappelun syynä mitätön suukopu

Tapauksen esitutkinta on alussa, joten tapahtumien kulkua vasta selvitetään.

Tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Jukka Larkion mukaan kahden seurueen välinen riita oli alkanut rautatieaseman ratapihan puoleisten pääovien edessä**.**

Paikalla oli 6–7 henkilön seurue alaikäisiä tyttöjä ja poikia, kun ohi kulki kolmen nuoren, mutta täysi-ikäisen miehen porukka.

– Siinä tuli suukopua jostain olemattomasta asiasta. Se oli joku mitätön juttu, joka liittyi jonkun käytökseen, Larkio kertoo.

Alaikäiset lähtivät seuraamaan miehiä

Kolmen miehen seurue jatkoi matkaansa Kaisaniemen puiston suuntaan raiteille 1 ja 2. Alaikäisten porukka lyöttäytyi miesten mukaan. Kinastelu jatkui matkalla.

Tilanne yltyi pahoinpitelyksi raiteiden 1 ja 2 kohdalla olevan ratapihan alittavan tunnelin suuaukon paikkeilla.

– Pahoinpitelyn yhteydessä asianomistajaa lyötiin puukolla sillä seurauksella, että hän menehtyi, Larkio kertoo.

Poliisi on alkanut kuulustella kiinni saatuja epäiltyjä ja selvittää kunkin osuutta tekoon. Päärikosnimikkeenä on tappo. Esitutkinnan aikana selviää, onko henkilöitä syytä epäillä myös pahoinpitelystä.

– Tilanteessa potkittiin ja lyötiin, mutta tästä ei aiheutunut kenellekään vakavia fyysisiä vammoja, Larkio sanoo.

Poliisi: Ulkomaalaistaustaiset käyttävät astaloita herkästi

Poliisi tiedotti (siirryt toiseen palveluun) tapauksen osapuolten olevan ulkomaalaistaustaisia.

Larkion mukaan poliisi kertoi henkilöiden taustasta, koska etenkin ulkomaalaistaustaisten nuorten on havaittu pitävän mukanaan erilaisia astaloita.

– Kyllä kantasuomalaisetkin aseita ja astaloita kantavat mukanaan, mutta niiden käyttö on ulkomaalaistaustaisilla herkemmässä. Näitä tapauksia on ollut useita viime aikoina, eli kysymys ei ole yksittäistapauksesta, Larkio arvioi.

Arvio tilanteesta pohjautuu Larkion pitkään kokemukseen poliisina. Hän ei kuitenkaan halua ottaa kantaa siihen, onko kyseessä uusi ilmiö.

Tapauksen osapuolet eivät tunteneet toisiaan entuudestaan. Osa taposta epäillyistä on ollut tekemisissä poliisin kanssa aiemminkin.

VR: Vakava väkivalta asemilla harvinaista

VR:n mukaan vakavat väkivaltatilaneet asemilla ovat edelleen harvinaisia. Päärautatieasemalla on kattava kameravalvonta.

Myös rikospaikassa on VR:n valvontakamera.

– Lähes aina vartiointi pystyy puuttumaan erilaisiin häiriötilanteisiin jo alkuvaiheessa ennen kuin ne ehtivät kärjistyä vakavammiksi, kertoo VR:n turvallisuuspäällikkö Toni Pelin.

Järjestyksenvalvojien lisäksi päärautatieasemalla liikkuu paljon VR:n henkilökuntaa.

– Heille voi ilmoittaa häiriökäyttäytymisestä, jotta voimme puuttua siihen. Uhkaavissa tilanteissa tulee soittaa hätäkeskukseen 112, Pelin neuvoo.

Poliisi ottaa tapaukseen liittyen vastaan silminnäkijähavaintoja sähköpostitse vakivaltarikosyksikko.helsinki@poliisi.fi.

Lue myös: